Füsun Sayek aşkı Arsuz’a yansıyor

Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’i anmak amacıyla Arsuz’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin 13’üncüsü 2 – 31 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Arsuz’un köklü ailelerinden Prof. Dr. İskender Sayek’in eşi adına düzenlenen ve yaklaşık bir ay sürecek olan etkinliklerde konser, seminer, çocuk faaliyetleri, söyleşi, sergi, sağlık taramalarının yanısıra bu yıl bilim haftası, tıp eğitimi çalıştayı, çocuklarla masal saati ve kano yarışması gibi yenilikler dikkat çekti.

“Küçük balıkçı köyünü canlandıran etkinlik”

İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, İskender Sayek Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenecek olan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin 13 yıllık yolculuğuna değinen Prf. Dr. İskender Sayek, “Toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk konusunda gerçekleşecek çalışmalarıyla yörede bir ilk oluşturan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri, her yıl genişleyerek gelenekselleşmekte ve bu konuda bir örnek teşkil etmektedir. Ülkemizde kültür mozaiğini koruyan ve yaşatan ender yerleşim merkezlerinden Arsuz’da düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür etkinlikler, 2006 yılında kaybettiğimiz Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’in en büyük hayallerinden birini, Arsuz’daki dededen kalma aile evini bir Kültür ve Sanat Evi’ne dönüştürme çalışmalarıyla başladı. Tek bir sergiyle başlayan yolculuk Ağustos ayının tümüne yayılan ve küçük balıkçı köyünü yaz boyu canlandıran bir etkinlik haline geldi.  Eskiden buğday ambarının bulunduğu depo bir sergi salonuna, tüm ailenin toplandığı avlu ise akşamları dünyaca ünlü sanatçıların konser verdiği, gündüzleri ise sanat atölyelerinde çocukların yaratıcılıklarını gösterdiği bir alana dönüştü” dedi.

“Bu yıl deri kanseri farkındalığı var”

Etkinliklerinin her yıl olduğu gibi bu yılda farklı uzmanlık alanlarında gerçekleştirilecek sağlık taramaları ile başlayacağını ifade eden Sayek, “Türkiye’nin önde gelen Tıp Fakülteleri’nde ve yerel tıp merkezlerinde çalışan uzman hekimler, etkinliğe kendi imkanları ile katılarak, gönüllü olarak yöre halkına ücretsiz muayene ve tetkik gerçekleştirecekler. ‘Benlerimizi Tanıyalım’ projesi ile toplumda deri kanseri ile ilgili farkındalık yaratılacak. 20.30’da hekimlik paneli ile geleceğin hekimliği tartışılacak. Bunun yanısıra etkinliklerimiz müzik şöleni ile de devam edecek. Sahilde Kemal Akdoğan, Soner Çiftçioğlu  ve arkadaşları ‘Deniz Kokulu Şarkılar Konseri’ katılımcılara müzik şöleni yaşatacak. Müzik ziyafetimiz, Grup Storia, Seda Baykara ve Günay Tuzkaya’nın da sahne ve film müzikleri ile Tunçalp Özgen’in anısına Ahmet Kanneci ve Özcan Dağ’ın gitar dinletisi ve Naz Evren ve arkadaşlarının Pik Up Çello Grubu Konseri ile son bulacak” diye konuştu.

Dolu dolu program

Çocuk etkinliklerinin, anma programının vazgeçilmezi olduğunu söyleyen İskender Sayek, “Etkinliklerimizde sergi ve konserlerin yanısıra çevre ve toplum sağlığına yönelik çeşitli faaliyetlerde gerçekleştirilecek. Programda Dr. Anlar, Çocuklarda Allerji, Dr. Şükrü Hatun ve Diyetisyen Tuğba Gökçe de Diyabet Hastalığı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunacak. Dr. İlber Ortaylı ve Dr. Venos Zahariyadis tarih söyleşisi yapacak. Ayrıca gençlere yönelik Suat Özçağdaş ‘Sosyal İnovasyon’ konulu bilgilendirmeler yapacak. Söyleşilere ek olarak, Demet Kayıran’ın ‘Yarınım Aydınlık Olsun’ Belgesl Film gösterisi sonrası kız çocukların ve kadınların toplumsal sorunları  Demet Kayıran ile  Dr. Şevkat Bahar Özvarış ve Türküler Erdost tarafından tartışılacak.  TTB’nin  Edebiyat Matinesi’nde İskenderun’lu olan değerli Yazar Ayla Kutlu ‘Bendeki Hatay’ konulu söyleşiye katılacak. Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin en çok önem verilen bölümlerinden birisi de yöre çocuklarının her yıl ilgiyle takip ettiği çocuk etkinlikleri, Bilim Haftası, Masal Okuma ve Arsuz Çocuk Korosu çalışmaları ve konserleriyle devam edecek” diyerek, etkinliklere herkesi davet etti.

Bir cevap yazın