İşte, Mide Botoksu hakkında merak edilenler!

İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Turgut Karaca, son zamanlarda obeziteyle mücadelede önemli bir yere sahip olan mide botoksu hakkında bilgiler verdi. Daha az açlık, daha erken doygunluk ve daha uzun tokluk süresi sağlamak amacıyla yapılan mide botoksunun 4 ile 6 ay içerisinde 20 kiloya kadar zayıflatabileceğini ifade eden Karaca, diyetisyen ve psikolog programlarıyla mide botoksunda multidisipliner çalışma sağladıklarını söyledi.

“20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır”

Dünyada 10-15 yıldır uygulanan mide botoksunun, midenin açlık ve iştah sinirlerini geçici süre için felç etmeyi ve bu sayede kilo verimini amaçlayan endoskopik bir yöntem olduğunu belirten Turgut Karaca, “Bu işlem ile midenin belirli bölgelerine ‘Botilinum Toksin’  yani botoks enjekte edilmektedir. İşlem sonrası mide kaslarının kasılması sınırlanır, midenin boşalma süresi uzar ve kilo verim süreci başlar. Bu işlem; hem açlık hissini ortadan kaldırır, hem de erken doygunluk yaratır. Hastalar bu şekilde kilo vermektedir. İşlem endoskopik olarak gerçekleştiği için, 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır ve hastalar, 1-2 saat dinlendirildikten sonra taburcu edilir. Mide botoksunun etkisi, 4 ile 6 ay arasında ortadan kalkar bu nedenle herhangi bir hasar oluşmaz” dedi. 

“Vücut kitle indeksi 35’in altında olmalı

Mide botoksunun, vücut kitle indeksi 35’in altında ve 18-65 yaş arası olan hastalara uygulanabileceğini belirten İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Turgut Karaca, “Bu işlem, bir ameliyat değildir ve hiçbir zaman ameliyatın alternatifi değildir. Bu nedenle özellikle 15-20 kilo fazlası olanlara uygulamak gerekir. Ancak hasta seçimi uygulamada çok önemlidir. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastalar yani morbid obez dediğimiz hastalar için mide botoksunun çok fayda etmeyeceğini bilmek gerekir. Midesinde ülser veya gastrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildikten sonra mide botoksu uygulanabilir. Kas hastalığı olanlar ve botoks karşı alerjisi olan kişilerde, bu işlemin uygulanması uygun değildir” dedi.

Bir cevap yazın