Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilciliği resmen açıldı

Hatay’da geçtiğimiz aylarda faaliyete başlayan Dışişleri Bakanlığı İl Temsilciliği’nin resmi açılışı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla yapıldı. Açılış için Hatay’da bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ilk olarak Hatay Valisi Rahmi Doğan’ı Valilik makamında ziyaret etti.

İlk ziyaret Valiliğe

Valilik Binası’na gelen Bakan Çavuşoğlu’nu Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Hüseyin Şanverdi, Serkan Topal, Lütfü Kaşıkçı, Vali Yardımcıları Nursal Çakıroğlu, Erol Özkan, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Yılmaz Kırgel ve Ak Parti İl Başkanı Mehmet Yeloğlu karşıladı.

Valilik Şeref Defterini imzalamasının ardından Bakan Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet, Vali Doğan’ın makamına geçip bir süre sohbet etti.  Valilik binası içerisinde yer alan Hatay Devlet Müzesini gezen Bakan Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilciliği açılış programına iştirak etmek üzere Habib-i Neccar Camii Kültür Konaklarına geçti.

“Hatay, daha güzel yerlere gelecek”

Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilciliği’nin açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, çok kısa bir zaman içerisinde Bakan Çavuşoğlu’nu Hatay’da ikinci kez ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek başladığı açılış konuşmasında “Bugün buraya toplanmamıza vesile olan konuda Sayın Bakanımızın daha önceki ziyaretlerinde Ak Parti Milletvekillerimizle Hatay’da böyle bir ihtiyacın olduğunu ifade etmiştik. Sağ olsun Sayın Bakanımız da Dışişleri Bakanlığının bir temsilciliğinin Hatay’da açılmasını uygun gördü. Bundan dolayı da Sayın Bakanımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Bu temsilciliğin başına da aynı zamanda bir büyükelçi atayarak Hatay’a vermiş olduğu önemi bir kere daha göstermiştir. İnşallah bu temsilciliğin sayesinde Hatay hem ekonomik hem siyasal olarak daha güzel yerlere gelecektir ” dedi.

“Hatay, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı”

Milletvekili Serkan Topal, Hatay’ın sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda Avrupa’nın da Orta Doğu’ya ve Afrika’ya açılan sosyal, siyasal ve ekonomik kapısı olduğunu belirterek, “Gerçekten çok anlamlı ve önemli bu temsilcilik, bu sebeple sizlerin huzurunda Sayın Bakanımıza bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi.

“Temsilcilik, iki ayda açıldı”

Milletvekili Hüseyin Yayman ise “Değerli Bakanım, Hatay’a verdiğiniz değer için Hatay’ın bir evladı olarak sizlere şükranlarımı sunuyorum. Bir önceki ziyaretinizde gündeme gelen Dışişleri Bakanlığının Hatay Temsilciliğinin açılması sözünü iki ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirdiğiniz için ve ay yıldızlı bayrağımızı dünyanın en önemli başkentlerinde gururla dalgalandırdığınız için milletimiz size medyunu şükrandır. Allah razı olsun. Bu millet kendisine hizmet eden insanları asla unutmaz.” dedi. 

“2019 yılı Hatay için yeni bir milattır”

Daha sonra kürsüye gelen Hatay Valisi Rahmi Doğan, açılış dolayısıyla Hatay’a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyete teşekkür ederek, “2011 yılında başlayan Suriye kriziyle Hatay çok ciddi sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Ama 2019 yılı Hatay için yeni bir milattır. Bugünden itibaren inşallah Hatay’ımız tarımıyla, turizmiyle, sanayisiyle, ekonomisiyle, ihracatıyla büyüyerek güçlenerek yoluna devam edecektir. Sayın Bakanım bunu hafta sonları otellerimizdeki doluluk oranlarından, müzelerimizdeki ziyaretçi sayısından, sahil beldelerimizdeki ziyaretçilerden, üç milyar dolar civarındaki ihracatımızdan anlıyoruz. Hatay’da farklı sosyal yapılar birlikte huzur içinde yaşıyor. Bu kadim şehir Hatay’ımızın geçmişten geleceğe aktardığı birlikte yaşama kültürünün bir sonucudur. Ben inşallah Hatay’ımızın büyüyerek, gelişerek güzelleşeceğini düşünüyorum. Sayın Bakanım bu tarihi kimlikli binayı zatıâlinizin talimatları doğrultusunda dayadık, döşedik ve sizlerin hizmetine sunuyoruz. Bundan dolayı Hatay halkı çok memnun ve mutludur. Yine zatıâlinizin talimatları doğrultusunda NATO Genel Sekreteri ve onun başkanlığında elli civarında ülkenin temsilcilerinden oluşan heyet ilimizi ziyaret etti. Buradaki misafirperverlikten büyük memnuniyet duyarak ayrıldılar.  Bizler de Hatay halkı olarak bu tür ziyaretlerden, Dışişleri Bakanlığımızın gerçekleştireceği uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyacağız. Her zaman devletimizin emrindeyiz Sayın Bakanım, ne zaman bir talimatınız olursa uluslararası örgütleri ve onların temsilcilerini ilimizde ağırlamaktan mutluluk duyacağımızı ifade etmek isterim” dedi.  

“Hatay, Türkiye’nin göz bebeğidir”

Hatay’da açılan temsilciliğin yurt içindeki 6. temsilcilik olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Benim şehrim Antalya’da, Edirne’de, İzmir’de, İstanbul’da ve Gaziantep’te temsilciliklerimiz vardı. İnanıyorum ki bu temsilciliğimiz burada Hatay’ın tüm dünyada tanıtılması dahil, çok önemli görevler üstlenecektir. Hatay çünkü stratejik konumu, tarımı, kültürü, medeniyetler ittifakı olması hasebiyle ve sanayi altyapısıyla aynı zamanda, tarihi ve medeniyetlere beşiklik yapmış bir şehir olarak Türkiye’nin göz bebeği bir şehirdir. O yüzden Hatay’a çok önem veriyoruz” derken, Hatay’daki temsilciliğe büyükelçi olan Serdar Cengiz’i atadıklarını anımsattı.

Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilciliği’nin Habib-i Neccar Camisi’nin yanı başında olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kullandığı binanın bir kısmını aldıklarını, kiralarını da ödediklerini kaydetti.

Bugün dünyada 242 temsilciliklerinin olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Kerkük’te de başkonsolosluk açmak için başvuru yaptıklarını söyledi.

“Hatay’ı dünyaya tanıtacağız!”

Hatay’ı çok sevdiğini, buraya gelince de çok mutlu olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Burada sayın valimizin, komutanlarımızın yine ilgili kurumlarımızın gerek insani olsun, gerekse güvenlikle ilgili AFAD, emniyet, istihbarat dahil arkadaşlarımızın çalışmalarına destek olsun diye, bu çalışmaları birlikte koordine edelim diye temsilciliği açtık. Ama amacımız ve hedefimiz sadece bu değil. Biz bundan sonra Hatay’ı, Antakya’yı, tüm ilçelerini, bir bütün olarak Hatay’ı inşallah tüm dünyada tanıtacağız, ön plana çıkaracağız. Çünkü bunu en fazla hak eden illerimizin başındadır. Bunu gönülden söylüyorum, siyaset olsun diye söylemiyorum” şeklinde konuştu.

Hatay Arkeoloji Müzesi’ni gezdi

Bakan Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet konuşmaların ardından kurdele keserek açılışını gerçekleştirdikleri temsilcilik binasını gezdi. Meclis Kültür Merkezi’nde Hatay’ın eşsiz lezzeti künefe ikram edilen Bakan Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay’dan çıkarılan eserlerin sergilendiği ve dünyanın en büyük kapalı mozaik sergileme alanına sahip olan Arkeoloji Müzesi’ni gezerek, eserler hakkında bilgiler aldı. Burada Bakan Çavuşoğlu’na Hitit dönemi krallarından Şuppililuma heykeli hediye edildi.

Bir cevap yazın