Berfin ameliyatta.. Onun için dua ediyoruz

İskenderun’da uğradığı asitli saldırı sonucu sağ gözünü kaybeden ve yüzünün bir bölümü yanan 19 yaşındaki Berfin Özek, yüzüne kavuşmak hayaliyle bugün Bodrum’da ilk ameliyata alındı.  Yaklaşık 10 saat sürecek ameliyat öncesi basın toplantısı düzenleyen Bodrum Acıbadem Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mutaf, Berfin’in 3, ek küçük ameliyatlarla 5-6 kez ameliyat edileceğini belirtirken, olayın “insanlık suçu” sayılması gerektiğini söyledi.

Berfin’in çevresinde oluşan iyilik halkalarından biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mutaf, “Asit saldırısı neticesi büyük acılar yaşamış bir genç kız Berfin. Defalarca ameliyat olarak hastanede geçen uzun bir sürecin sonunda hayati tehlikeyi atlattıktan sonra aynaya baktığında kendi yüzünü tanıyamayan, görme yetisini neredeyse kaybetmiş, burun, dudaklar, göz kapakları, yanakları, kısacası tüm yüzü tamamen yanmış 19 yaşında bir genç kızın ruh halini düşünün. Elbette ki tek dileğiniz eski yüzünüze yeniden kavuşmak, eski hayatınıza yeniden dönmek olurdu değil mi? İşte Berfin’in dileği de aynı ve bu nedenle yani yüz yapımı ameliyatları için burada. Başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere medya kuruluşları, pek çok kurum ve kuruluş da Berfin’in bir parça olsa acısını hafifletmek üzere ellerinden geleni yaptı ve yapmaya devam ediyor. Berfin’in çevresinde bir iyilik halkası oluştu. Ben de bu halkanın bir parçasıyım” dedi.

Her vakanın kendi uzmanlık alanındakiler için bir bulmaca olduğunu ifade eden Mutaf, “Neyin eksik olduğunu doğru teşhis etmek gerekiyor. Özek’in yüzlerce fotoğrafını saatlerce inceledim. Bu süreçte 1,5-2 yıl arasında tedavi süreci değişecek. Mucizeler Allah’a mahsus. Biz kulların mucizeleri ancak emek ve sabırla mümkün. Zaman istiyor. Benim topumdan genel ricam da ilk ameliyatın ya da ikinci ameliyatın sonuçlarını beklerken mucize bir farkı hemen görme istediklerini bir nebze olsun frenlemelerini istiyorum, çünkü bu aşama aşama olan bir düzelme olacak. Genel tabirle yakmak yıkmak çok kolay ama onu yerine yeniden koymak, yapmak çok zor. Zaman alıyor, emek istiyor. Elimizden geleni yapacağız, Berfin için çalışacağız ama Berfin de, ailesi de sabredecek. Ben biliyorum Berfin’in ameliyatlarının sonuçlarını bekleyen yüz binlerce insan var. Her ameliyattan sonra biraz daha düzelme göreceğiz” dedi.

Yapılacak ameliyatların 3 aşamalı olduğunu ifade eden Mutaf, “Göz kapakları, alt ve üst dudağın yeniden yapılması, birbirine yapışmış burun ve üst dudağın ayrılması, mümkünse burun deliklerinin formüle edilmesi. Burun yapımı ile ilgili yönteme karar verilmesi. Ayrıca ikinci ameliyatta yüzdeki yanık derileri değiştirmede kullanmak üzere yeterli deriyi elde edebilmek için de üst göğüs bölgesine yanağa belki de boyna, doku genişletici (tissue expander) denilen silikondan aparatların konması bu birinci aşamada yapılacak. İstediğimiz miktarda deri elde ettiğimiz zaman ikinci ameliyata hemen alacağız. Yüzündeki bozulmuş, normal olmayan dokuların tümünü çıkaracağız. Yeni deri ile yüzü yeniden kaplayacağız. Burnunu yeniden yapmamız gerekiyor. Onu için de burnun iki belki üç aşamalı bir teknikle düzeltilebileceğini öngörüyoruz” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Mutaf, Berfin Özek ve ailesi ile görüştükten sonra ameliyat hazırlıkları tamamlandı. Hastanedeki odasından ameliyathaneye götürülen Özek, geriden bakanlara el salladı.

Bir cevap yazın