Hatay Tabiatı Koruma Derneği(TAKODER)’nin 120 gönüllü doğasever ile gerçekleştirdiği ‘Balıklar yaşasın’ etkinliğiyle, Amik Ovası’na suların çekilmesiyle oluşan su birikintilerinde can çekişen yaklaşık 2 milyon yavru balık akarsulara taşındı.
Ellerinde file ve kovalarla küçük su birikintilerindeki balıkları yakalayarak kamyonet kasasında oluşturulan su havuzuna bırakan doğaseverlere Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay İl Jandarma Alay Komutanlığı, Hatay İl Tarım Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Mili Parklar Hatay Şubesi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, İskenderun Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Antakya Gastronomi Derneği de destek verdi.
Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu’nun da bizzat katıldığı balık kurtarma etkinliğinde, yavru balıkları güvenli alanlara taşınmasına öncülük eden TAKODER Başkanı Abdullah Öğünç, ölmek üzere olan milyonlarca balık yavrusunu kurtarmak için çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.
“Daha milyonlarca balık var”
Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç de dernek üyeleri ve gönüllü vatandaşların katılımıyla 10 gündür Amik Ovası’nda mahsur kalan balıkları kurtarmak için çaba gösterdiklerini belirterek, “Bu sene Hatay bölgesine yağan yağmur miktarının çok fazla olmasından dolayı Amik gölü tekrar su tutarak birkaç ay boyunca balıkların, kurbağaların, yengeçler, su kuşlarının yuvası oldu. Ancak ısınan havalarla ve yağmurların azalmasıyla birlikte suların hızla çekilmeye başlamasıyla çok sayıda balık, yengeç ve kurbağa arta kalan irili ufaklı su birikintilerinde sıkışıp kaldı. Acil bir şeyler yapmak ve bu canlıları kurtarmak gerekiyordu. Bu nedenle ‘’Balıklar Yaşasın’’ isimli etkinlik gerçekleştirdik. Amik Gölü havzasında su birikintilerinde başlatılan ve gün boyu devam eden etkinliğimiz boyunca ‘’iki milyon’’ civarı yavru balık kurtarılarak, Kırıkhan Gölbaşı Gölü, Kırıkhan Soğuksu Mahallesi DSİ sulama Göleti ve Karasu nehirlerine nakledildiler. Bunların yanında binlerce kurbağa ve yengeç de toplanarak nakledildi. Amik ovasındaki 200 bin dekarlık bir alanda irili ufaklı onlarca su birikintisine toplanarak kurtarılmayı bekleyen daha milyonlarca balık bulunmaktadır. Bugünkü programın il geneline yayılarak süratle müdahale edilmesi gerekmektedir. Tüm doğaseverleri ve konunun tarafı olan resmi kurumları çok hızlı hareket etmeye ve ölmek üzere olan milyonlarca balık yavrusu, kurbağa ve yengeci sulak alanlara nakletmeye davet ediyoruz” dedi.
“Balıkları kurtarmaya devam edeceğiz”
Bu yıl Hatay’da yoğun yağışlar nedeniyle Amik Ovası’nın sular altında kaldığını hatırlatan Ergün Çolakoğlu, Amik Ovası’nda birkaç aylık su baskınından sonra suların çekilmeye başladığını belirterek, ovada bulunan anaç balıkların bir şekilde nehirlere giderek canlarını kurtardığını söyledi.
Havaların ısınması nedeniyle sular çekilince oluşan göletlerde bazı balıkların sıkıştığını ifade eden Çolakoğlu, “Bu göletlerde, su yataklarında yavru balıkların olduğunun haberini aldık. 10 gündür Müdürlüğümüz ve Hatay Tabiatı Koruma Derneğiyle beraber bu yavru balıkları almak suretiyle bunları Reyhanlı ve Kırıkhan’daki göllerimize bıraktık. Hem buradaki balık popülasyonunun artmasını sağladık hem de yavru balıkları kurtarmış olduk. Bundan sonra da almaya devam edeceğiz. İnşallah bu yavru balıkları kurtarmış olacağız” dedi.