Hatay’da kışın aşırı yağışlarla sular altında kalan ve son günlerde de aşırı sıcaklar nedeniyle kuruyan Amik Ovası’nda kalan su birikintisinde can çekişen yavru balıklardan bazıları telef olurken, yaklaşık 900 bin balık da akarsulara taşındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, yağışlı geçen kış mevsiminde sulak alan haline gelen Amik Ovası’na balıkların çevredeki akarsulardan girdiği ifade edildi.
Suların çekilmesiyle yeniden kuruyan ovada, balık ölümleri ve dar alana balık birikmeleri gözlenebildiği kaydedilen açıklamada, “Bu durumlar yaşandığında Hatay İl Müdürlüğü tarafından bölgedeki balıklar toplanarak yaşayabileceği sulak alanlara ve akarsulara bırakılmaktadır. Bu kapsamda bu yıl da benzer olay yaşandığından balıkların taşınmasına başlanmış olup, şimdiye kadar yaklaşık 900 bin balık taşınarak kurtarılmıştır” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, halen taşıma çalışmalarına devam edildiği aktarıldı.
Milyonlarca balık kurtarılmayı bekliyor
Konuyu gündeme getirdiği günden itibaren, en yakın takipçisi olan Hatay Tabiatı Koruma Derneği(TAKODER) Başkanı Abdullah Öğünç, müdahalede geç kalındığı için ölen balıklar olduğuna dikkat çekerek, “Kuruyan Amik Gölü havzasındaki su birikintilerinde mahsur kalmış yavru balıkları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalara DSİ Hatay şubesi, Il Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve derneğimiz gönüllüleri de katılım sağlıyor. Kurtarılan balıklar ana kurutma kanallarına bırakıldı.. Arkadaşlar havza içerinde daha onlarca minik su birikintileri ve buralarda toplanmış milyonlarca balık kurtarılmayı bekliyor. Konu ile ilgili daha fazla kurum ve kişi sorumluluk almalı” dedi.
Öğünç, 26 Mayıs 2019 Pazar günü 10:00/17:00 saatleri arasında Amik Göl’ünde olacaklarını belirterek, yapacakları etkinliğe herkesi davet etti.