DOĞAKA başvurularında Hatay zirvede

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 88. Yönetim Kurulu Toplantısı, DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında Osmaniye’de yapıldı.

Osmaniye Polisevi Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ile TR 63 illerimizden gelen ilgililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Doğan, mesleki eğitim altyapısının iyileştirilmesi, seracılık yatırımlarının yaygınlaştırılması ve az gelişmiş ilçelerde ekonomik ve sosyal altyapının geliştirilmesine yönelik 2019 Yılı Mali Destek Programları için başvuru sürecinin 5 Nisan 2019 tarihi itibarıyla tamamlandığını belirterek, “Mesleki eğitim altyapısının iyileştirilmesine yönelik programa Hatay’dan 17, Kahramanmaraş’tan 22 ve Osmaniye’de ise 12 olmak üzere toplam 51 adet başvuru alınmıştır. Program bütçesi 10 Milyon TL olup alınan başvurular sonucunda Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 25 Milyon 452 Bin TL. dir. Seracılığın geliştirilmesine yönelik programa Hatay’dan 12, Kahramanmaraş’tan 11 ve Osmaniye’den de 13 olmak üzere toplam 36 adet başvuru alınmıştır. Program bütçesi 5 Milyon TL olup, alınan başvurular sonucunda Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 11 Milyon 590 Bin TL. dir. Az gelişmiş ilçelerde ekonomik ve sosyal altyapının geliştirilmesine yönelik programa ise Hatay’dan 24, Kahramanmaraş’tan 8 ve Osmaniye’den de 10 olmak üzere toplam 42 adet başvuru alınmıştır. Program bütçesi 12 Milyon TL olup alınan başvurular sonucunda Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 14 Milyon 382 Bin TL. dir. Böylece tüm programlarda Ajansımıza Hatay’dan 53, Kahramanmaraş’tan 41 ve Osmaniye’den 35 olmak üzere toplam 129 adet proje başvurusu alınmıştır. Destek programlarının toplam bütçesi 27 Milyon TL olup Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 51 Milyon 425 Bin TL.dir. Alınan başvurularla ilgili değerlendirme çalışmaları başlatılmış olup sonuçların Temmuz ayı içerisinde ilan edilmesi planlanmaktadır” dedi.

34 Milyon 500 Bin Euro’luk başvuru paketi

Ajansın destek mekanizmaları arasında yer alan Güdümlü Proje Desteği kapsamında projelendirme çalışmaları tamamlanan çalışmalar hakkında bilgiler verden Vali Doğan, “Kahramanmaraş Dondurma Akademisi Ür-ge ve Koordinasyon Merkezi ve Hatay İpek Sürdürülebilir Moda ve Tasarım Merkezi projeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayına sunulmuştur. Hatay YİKOB Mesleki Eğitim Merkezi Projesi ve Kahramanmaraş Metal Mutfak Eşya Test Analiz ve Ar-ge Merkezi Projesi değerlendirme aşamasındadır. Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Araştırma ve Kontrol Merkezi, Hatay Kireçlik Yarma Sistemi Ortak Kullanım Tesisi, İskenderun Teknik Üniversitesi Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi ve Osmaniye Denetimli Serbestlik Hizmetleri Sürekli Eğitim Merkezi projelerinde başvuru işlemleri devam etmektedir. Ayrıca 2019 Yılı Teknik Destek Programı ve 2019 Yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında başvuruların alınmasına devam edilmektedir. Bunların yanı sıra diğer ulusal ve uluslararası fonlardan bölgemize kaynak sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye temsilciliği ile işbirliği içerisinde toplam değeri 34 Milyon 500 Bin Euro olan bir başvuru paketi hazırlanmıştır. Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Aracı (FRIT) kapsamında yapılan başvurular için ilk sonuçların Temmuz ayı içerisinde alınması beklenmektedir” dedi 

Bölgemizdeki sektörlerin ve firmaların tanıtımına yönelik düzenledikleri çalıştay, konferans ve fuar gibi organizasyonlardan Haziran ayında Hatay’da iki çalıştaya ev sahipliği yapılacağını söyleyen Vali Doğan, “Organizasyon çalışmaları Haziran ayında Hatay’da yapılacak olan Turizm Çalıştayı ve Kadın Girişimciliği Çalıştayı ile devam edecektir. Araştırma ve analiz çalışmaları kapsamında ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte farklı 5 Kalkınma Ajansı uzmanlarının katıldığı Filtre Sektörü Değer Zinciri Analizi çalışması devam etmektedir. Devam eden araştırma ve analiz çalışmaları kapsamında ise Hatay Gıda Sektörü Raporu tamamlanarak kullanıcıların istifadesine sunulmuştur” dedi.

Açılış konuşmasının ardından toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.

Bir cevap yazın