Vali Doğan, Ortadoğu’ya çözüm olarak Hatay’ı örnek gösterdi

Hatay Valisi Rahmi Doğan, ilde yaşayan Musevi vatandaşların Hamursuz Bayramı sevincine ortak olmak için Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan Havra’yı ziyaret etti.

Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Hatay MKÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan Kaya, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Dimitri Dogum, Ortodoks Cemaati Vakfı Başkanı Fadi Hurigil,  Alevi Kanaat Önderi Adnan Fatihoğlu, Armutlu Cami Koruma ve Yaşatma Derneği  Başkanı Süleyman Mengüllüoğlu ve Musevi vatandaşlar katıldı.

Ortadoğu’daki çözüme Hatay’ı örnek gösteren Vali Doğan, “Bugün Musevi kardeşlerimizin, Hamursuz Bayramını kutlamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Dün Berat Kandiliydi, birkaç gün sonra Hristiyan kardeşlerimizin Paskalya Bayramı var. Bayramlar bizim birlik ve beraberliğimizin pekiştiği, sevinçlerimizin mutluluklarımızın arttığı günlerdir. Kentimizi diğer şehirlerden farklı kılan bir değeri 3 semavi dinin inanırları burada huzur içerisinde yüzyıllardır birlikte yaşıyorlar. Yüzyıllarca da birlikte yaşayacaklar. Bu topraklar bereketli ve değerli topraklar. Bu coğrafya önemli coğrafya herkese yetebilecek bir coğrafya. Yeter ki insanlarımız kardeşçe barış içerisinde yaşamayı sürdürsünler. Birileri Ortadoğu’ya çözüm arıyorsa Hatay’ı örnek almalı. Bugünkü yaşantıya baktığınızda aynı semtte hem camimiz, hem havramız, hem kilisemiz var. Burada insanlar komşuluk ilişkileri çerçevesinde huzur içinde yaşıyorlar. İnsanın en temel arzusu dinlerini özgürce yaşayabilme isteğidir. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak her dinden her inanıştan vatandaşlarımızın ibadetlerini yapabilmesi için her türlü ortamı hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Ben tekrardan Hamursuz Bayramınızı kutluyorum” dedi.

Antakya Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu da Hamursuz Bayramı’nın, inançları açısından önemini anlatan konuşmasında “Pesah özgürlüğün bayramı olarak bilinir. İbrani kavminin Mısır’da Musa Peygamber önderliğinde Firavun’un zulmünden, 20 yıllık esaretten özgürlüğe kaçışı sırasında unu suyla yoğurup mayalanmasına fırsat bulamadan yemenin anısına bu bayramı kutlamaktayız” şeklinde konuştu.

Başkan Cenudioğlu, bu mutlu günlerinde kendilerini yalnız bırakmayan başta Hatay Valisi Rahmi Doğan olmak üzere, il protokolüne de teşekkür ederek Berat Kandilini kutladı ve bu bayramların tüm insanlığa barış ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.

Ziyaret Cenudioğlu’nun gelen misafirlere mayalanmamış hamurdan yapılan Pesah ikram etmesi ve günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.​

Bir cevap yazın