Hatay’ın geleceğine bu 3 dev proje yön verecek

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ın birinci sınıf ekonomiye geçişi için üzerinde önemle durduğu HADO, EXPO ve Gastronomi ile ilgili gelinen son durum hakkında açıklama yaptı. Biri Antakya ve Defne’nin arasındaki 200 dönümlük arazide, diğeri ise Arsuz Karaağaç Mahallesi’nde otoban yolu üzerindeki 175 dönümlük arazide olmak üzere iki ayrı bölgede oluşturulacak olan EXPO bölgelerinin projeleri hakkında detaylar paylaşan Başkan Savaş, Hado’nun rotasının Arsuz’a çevrilmesinin yanısıra, düzenlemeyi planladıkları gastronomi festivali ile ilgilide ipuçları verdi.

“Bu meclisin daha makul çalışacak”

HBB yeni meclisiyle ilgili düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Mecliste artık daha tecrübeli arkadaşlarımız var. Biz meclise hizmet etmek için geldik. Bu meclisin daha makul bir şekilde çalışacağını düşünüyorum. AKP’li çoğu arkadaşın pozitif davranacağını düşünüyorum. Çünkü 5 yıl boyunca meclisteki o görüntüyü Hatay Halkı istemiyor” dedi.

 EXPO ve HADO atağı

Seçimlerin tamamlanmasının ardından çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini belirten Başkan Savaş, “Sivil toplum örgütlerimiz ile daha fazla iş yapmaya devam ediyoruz. İlk günden itibaren temaslarımıza başladık. Bu anlamda EXPO ve gastronomi konusunda sivil toplum kuruluşlarımız ile istişare halindeyiz. Hatay’ı en az bizim kadar bilen insanlarımızın birikimlerinden faydalanmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde EXPO’nun yollar ve hafriyat kısmına başlayacağız. Bitiş tarihi 2021’in nisan ayında olması lazım. Biz bir sene önce fidan ekimine başladık. EXPO için bir taraftan inşaata bir taraftan da yol çalışmalarına başlayacağız. İnşaatımızı 18-19 ayda bitirmek istiyoruz. Geri kalan zaman diliminde de diğer çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Sivil toplum kuruluşları, dernekler, odalar, üniversiteler ve bu işin ehli olan kişiler ile görüşüyor ve brifing veriyoruz. Sayın Valimize de EXPO ve HADO konusunda brifing verdik. Sahillerdeki çalışmalarımız ve marina konusunda projelerimizi sunduk. İnşallah projelerimizi hayata geçirdikten sonra Hatay’ın ekonomisine de katkı sağlamış olacağız” dedi.

Vali Doğan ile işbirliği

Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın Hatay’ın vizyon projelerine sahip çıktığını anlatan Başkan Savaş, “Vali Bey’i samimi gördüm. Seçim bitti, ‘Memleketin çok sorunu var, birlikte çözelim” dedim. O da olaya pozitif baktı ve ‘Çözelim’ dedi. Projelerimizi çok beğendi ve destek vereceğini söyledi. Sayın valimiz 8 yıl önce açılışının gerçekleştirildiği ama pek aktif olmayan Madenli Balıkçı Barınağı’nı Tarım Bakanlığı’ndan aldığını söyledi ve ‘HADO Seferleri buradan daha kolay olur’ dedi. Bize de mantıklı geldi ve arkadaşlarımıza çalışmaların hızlanması için talimat verdik. İnşallah Vali beyin de desteği ile bürokratik işlemlerde bu konuyu hızlandırırız ve en kısa zamanda bir deniz otobüsü ile hizmete başlarız” Diyerek, HADO’nun rotasının Arsuz’a çevrilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

“Hedef; Hatay’da 1. sınıf ekonomiye geçiş”

EXPO 2021’de gelinen son noktaya dikkat çeken Başkan Savaş, “EXPO iki bölgede oluşacak. Birincisi Antakya ve Defne’nin arasında 200 dönümlük arazide, ikincisi Arsuz Karaağaç mevkiinde 175 dönümlük bir arazide. Karaağaç bölgesindeki bu arazinin bir bölümüne Antakya’dakinden daha büyük bir spor kompleksi yapmayı düşünüyoruz. Geri kalan yeri de EXPO alanı alarak kullanmak istiyoruz. EXPO alanı içerisinde fidanlık, tıbbı aromatik bitkiler, çiçek, gastronomi, dikey tarım, arkeopark, fuar merkezi ve otopark olacak. EXPO alanındaki kalıcı çiçeklere her dinden Hatay ile ilgili ayetler yerleştireceğiz ve gelen insanlar kendi dinlerine ait Hatay ile ilgili ayetleri görebilecek. Diğer tarafta da bir fuar merkezi, spor kompleksi ve 26 tane UNESCO tarafından gastronomi alanında tescillenen şehirlerin bahçesi olacak, mutfak olacak ve o şehirlerin yemek vereceği yerler olacak. Oraya gastronomisi ile ünlü UNESCO’dan tescil almış şehirlerin kalıcı mutfaklarını koymak istiyoruz. Aynı zamanda iki taraftaki EXPO alanına gölet ve meydan yapacağız. İskenderun – Arsuz tarafındaki EXPO alanı uluslararası düzeye hitap edecek. Antakya ve Defne arasındaki EXPO alanı bizim şehrimize hitap edecek. Sebebi de şu; Biz Kisecik’i demo olarak kullanacağız. Bu iş ile alakalı insanlarımız ile her ilçeye bir kooperatif kurduracağız. Kooperatifler aracılığı ile dünyaya açacağız. Biz lokomotif görevi yapacağız ama STK’ları da çalıştıracağız. Onları paydaş yapacağız, hem fikirlerinden, hem emeklerinden faydalanarak şehrimize katkı sağlatacağız. Kim bu işte ben Hatay’a destek vermek istiyorum diyorsa onunla olacağız. Başaracağımıza inanıyorum. STK’larımız ile toplantılar düzenledik, hepsi hevesli bu projeye destek vermek istiyor. EXPO, HADO ve gastronomi Hatay’ın 1. Sınıf ekonomisine geçişi için çok önemli. HADO bizi Ortadoğu, Güneydoğu ve Kıbrıs ile bağlayacak, İskenderun başta olmak üzere Hatay’ı ticaret merkezi yapacak. EXPO Hatay’ı hem dinamiklerini ayağa kaldıracak bir lokomotif görevi görecek hem de dünyadaki bütün lezzetleri Hatay’a getireceğiz. Biz artık yükte hafif pahada ağır şeyler üretmek istiyoruz. 850 civarında tıbbi aromatik bitkiye sahibiz. Bu bitkilerin özünü çıkartıp marka değeri yüksek ürünler oluşturup coğrafik işaretlenmesi alınmış ürünler oluşturup pazarlamak istiyoruz. Hizmet ve ekonominin ön planda olması lazım” şeklinde konuştu.

“Mutfak kültürümüzü şahlandırmak istiyoruz”

Hatay’da geniş kapsamlı bir gastronomi festivali gerçekleştireceklerini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Şehrimizin lokomotifi gastronomi ve biz de bunun üzerinden festivaller yapacağız. Her ay küçük organizasyonlar, ilerleyen aylarda ise büyük bir gastronomi festivali düzenleyerek yöresel lezzetlerimizi tanıtacağız. Bu konu üzerindeki çalışmalarımızın ilk adımı olarak Gastronomi Evi’ni açtık ve bunun devamında ise etkinlikler düzenleyerek mutfak kültürümüzü şahlandırmak istiyoruz. Gastronomi evimizde yöresel lezzetlerimiz başta olmak üzere dünya mutfağından da esintileri misafirlerimize sunuyoruz. İlerleyen günlerde bu konseptte bir ev daha yapmayı planlıyoruz” dedi.

Bir cevap yazın