Sadece 4 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ‘Uluslararası yayın performanslarına” göre yapılan değerlendirmede 2015-2018 yılında kurulan üniversiteler arasında zirvede yer aldı. İSTE, tüm üniversiteler arasında ise 36.ncı sırada yer aldı.Bugünkü Resmî Gazete’de İSTE Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun da Turizm Fakültesi’ne dönüştürüldüğünün yayınlanmasıyla başarısını çifte zaferle taçlandıran İSTE’de fakülte sayısı 7’ye yükseldi. Doğu Akdeniz’in incisi Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden İskenderun’da şehrin sanayisine büyük katkı sağlayan İSTE, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde ilk açılacak yeni bölüm Uçak Mühendisliği ile, Turizm Fakültesi’nde açılacak ilk yeni bölüm Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ile sanayinini yanısıra, bilime ve gastronomi kenti Hatay’a da büyük katkı sunacak.
Tekno-şehir” ve “Tekno-ülke” hedefi
İSTE’nin başarının sağlanmasında emeği geçen tüm akademisyenlere teşekkür ederken, ileriye dönük hedeflerinden bahseden İSTE Rektörü Türkay Dereli, “Teknoversite bizim en önemli üst vizyon projemizdir. Bu kelime, teknoloji ve üniversite kelimelerinin kesişmesinden oluşuyor. İlk kez bizim tarafımızdan ortaya konulmuş bu yaklaşım tarafımızca tescillidir ve dünyada tektir. Hayalimiz bir “teknoversite” olmak ve ileride bunun bir “tekno-şehir” ve “tekno-ülke”ye dönüşmesine vesile olmaktır. Ülkemize örnek olmak istiyoruz bu anlamda. Bunu yaparken Sanayi 4.0’ı rehber ediniyoruz ve bu çerçevede çalışıyoruz. Bu projenin altını doldurup olgunlaştırarak toplumla da bütünleştirmeyi amaçlıyoruz. Bir başka deyişle, inovasyonu ve teknolojiyi sadece konuşan değil, üreten-yaşayan ve yaşatan özgün bir üniversite olmak istiyoruz. İnovasyon ve teknolojinin hep ön planda olduğu, ama insan odaklı, inovatif eğitim/öğretim modellerini kullanan heyecanlı bir üniversite hayalimiz var” dedi.
İSTE’de yeni bir akım başladı
Üniversitelerin en önemli misyonunun bilgi üretmek olduğunu vurgulayan Prof. Dereli; “Bununla birlikte biz İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) olarak sadece bilgiyi üretmekle kalmayıp üretilen bilgiyi paylaşan ve bu bilgiyi teknolojiye dönüştürerek yaşam kalitesini artırma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu açıdan bakıldığında teknoversite ile amacımız 4. nesil üniversite çağını yakalamak. Eğitim 4.0 ve Araştırma 4.0 altyapılarını sağlam bir biçimde oluşturarak Üniversite 4.0 anlayışını bütünleştirebilen ve toplumla kenetlenebilen üniversiteler gelecekte daha başarılı olabilecekleri açık ve nettir. Endüstri 4.0’ın olmazsa olmazı olan “dijitalleşme”, Üniversite 4.0 anlayışının da baş aktörüdür. Hatta nasıl tanımlandığına ve kullanıldığına bağlı olarak, Üniversite 4.0’ı da dönüştürebilecek bir akımdır. Biz bu akımı İSTE’de başlattık” şeklinde konuştu.
“Bilim Ve Teknoloji Toplumun Her Katmanına Yaygınlaşmalı”
Üniversite 4.0 anlayışını baz alan Teknoversite, en basit anlamıyla; Endüstri 4.0’a uygun ve entegre olarak bilimsel araştırmalar yapan, teknoloji üreten, insan kaynağı ve uzman mezunlar yetiştiren yeni bir anlayış olduğunun altını çizen Rektör Türkay Dereli, şöyle devam etti: “Bununla birlikte, bu yeni üniversite anlayışında, artık tek başına bilgi/teknoloji üretmek ve girişimciler yetiştirmek de yeterli olmayabilir. Artık, üniversitelerin açık inovasyonu destekleyen tüm paydaşlar ile birlikte bir ekosistem oluşturmaları, kişiye özel sürekli eğitime yönelmeleri, topluma ve endüstriye mükemmel bir biçimde entegre olmaları gerekiyor. Bu da, ancak ve ancak, bilim ve teknolojinin, toplumun ve endüstrinin her katmanında yaygınlaşması, kullanılması ve hâkim olması durumunda mümkün olabilecek gibi gözüküyor.”