EXPO’nun ‘Ülkeler Bahçesi’ Arsuz’a!

Hatay Büyükşehir Belediyesi EXPO Ekibi, Hatay’da “Medeniyetler Bahçesi” adı ile düzenlenecek olan ve dünyanın en büyük 3’üncü organizasyonu olarak kabul edilen EXPO 2021’in bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

HBB Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HBB Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, oda başkanları, HBB daire başkanları, dernekler ve birçok vatandaş katılım gösterdi.

“EXPO basit bir sergi alanı değil”

HBB Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi’nin konuşmalarıyla başlayan toplantıda, katılımcılara EXPO 2021 konulu sunum gösterisi izletildi.

2021 yılında Hatay Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde şehrimizde gerçekleştirilecek olan Botanik EXPO’su hakkında gelinen son noktayı katılımcılarla paylaşan Çelebi, “ EXPO basit bir sergi alanı değil. EXPO alanını iki farklı bölge olmak üzere; Antakya Kisecik’te 200 dönümlük, İskenderun- Arsuz Karaağaç bölgesinde de 100 dönümlük yer yapmayı planlıyoruz. Bu alanlar içerisinde ana sütunumuz olarak; Hatay’daki tüm bahçe bitkilerimizi, fidanlarımızı ve süs bitkilerimizin tamamını tanıtacağız. Bu önemli bir sektör, mihenk taşlarından bir tanesi. İkinci olarak EXPO’muzu daha da zengin hale getirmek için geçtiğimiz yıllarda kazandığımız gastronomi şehri unvanımızı kullanacağız. Üçüncüsü, tüm dünyanın feyz aldığı Amanoslardaki 800’e yakın tıbbi aromatik bitki çeşitliliğini tüm dünya ile paylaşacağız. Dördüncüsü ise şehrimizin tarih ve kültürünü barındıran kültür ve mozaik alanlarında sanat eserlerimizi sergileyeceğiz. ‘Antakya Medeniyetler Bahçesi’ teması altında bu dört unsuru birleştireceğiz. İskenderun – Arsuz bölgesine de ‘Ülkeler Bahçesi’ yani uluslararası dış ticaret merkezimizi kuracağız. Hedefimiz, kaliteli ürünler üreterek ürünlerimizi Hatay içinde satmaktan ziyade dünya pazarında satmak. EXPO’da dünyanın en güzel cennet bahçesi ve gelen insanların yeniden ziyaret etmek isteyeceği bir yer planlıyoruz. Tüm bunları yapmak için EXPO’yu hep birlikte sahiplenmemiz lazım, sadece 6 aylık değil düşünmemeliyiz. EXPO’yu şehrimizin bütününe yayalım ki şehrimiz kalkınsın. Ayrıca Hatay’da ürettiğimiz, sattığımız ürünün hikâyesi olacak. EXPO ile kendimizi dünyaya tanıtmak istiyoruz” dedi.

“Gastronomi köyü kuruyoruz”

EXPO alanının daha kalıcı hale gelmesi ve daha sağlıklı yaşam için alternatif tıp merkezlerinin kurulması için çalışmalar gerçekleştirildiklerini vurgulayan Ömer Faruk Çelebi, “EXPO alanında Gastronomi köyü kuruyoruz. Bu hem Türkiye’de hem de Ortadoğu’da bir ilk olacak. Biz de bu köyü 25 dönüm üzerinde yapıyoruz ama farkımız var. Biz de Gastronomi Köyü içerisinde restoranlar, gıda satış noktaları ve mutfak sanatlarının da olacağı bir yer olacak. Sera köylerimiz de kent çiftliklerimizi oluşturacağız” derken, Ortadoğu’nun sağlık merkezi olmayı hedeflediklerini ve fizibilite çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı.

Konuşmalarının devamında Hatay’ın tarihi zenginliklerine değinerek Hatay Arkeoloji Müzesi’nin dünyanın en büyük müzesi olduğunu belirten Çelebi, EXPO alanında mozaik köyü oluşturmayı planladıklarının yanı sıra ipek yetiştiriciliği, cam sanatı ve serpantin taş işletmeciliği için de önemli çalışmalara imza attıklarını belirtti.

“Hatay’ı ticaret ve turizm merkezi yapacağız”

EXPO 2021’in Hatay’a önemli bir ivme kazandıracağını açıklayan Başkan Lütfü Savaş, “EXPO 2021 Hatay’ı dünyaya tanıtma konusunda oldukça önemli. Amacımız birleşerek Hatay’ı temsil etmek. Biz, Erzin’den Samandağ’a, Yayladağı’ndan Hassa’ya kadar bütün potansiyelimizi birleşerek bu işin içinde olursak Hatay’ı kimse tutamaz. Hatay’da bizim çok enlerimiz var. 2500 civarında çiçeğimiz var. EXPO 2021 ile Hatay’a özgü ürünlerimizi uluslararası alanda çok güzel bir şekilde tanıtacağız. Ayrıca bu iş bütün Ortadoğu barışına katkı sağlayacak. Hatay’ı ticaret ve turizm merkezi yapacağız ” dedi.

“EXPO alanı kalıcı bir alan olacak”

EXPO 2021 alanı hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, “EXPO alanı 7’den 70’e herkesin gideceği kalıcı bir alan olacak. Ayrıca Hatay’ın lokomotifi olacak. 2021 Botanik EXPO’sunu en iyi şekilde yapabilmek için Hatay’da tarımla uğraşan insanlarımız ile de görüşmeler gerçekleştireceğiz. Hatay’ın tüm dinamikleri kentimizin geleceği için bu işin içerisinde olacak” şeklinde konuştu.

Soru cevap şeklinde son bulan bilgilendirme toplantısının sonunda, HBB Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a EXPO 2021 projesi ile çiçek takdim etti.

Bir cevap yazın