Bu yılın konusu ‘Herkes İçin Böbrek Sağlığı’!

İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü Uzman Doktoru Ömer Alışkın, 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla belirlenen ‘Herkes İçin Böbrek Sağlığı’ teması kapsamında, İskenderun Sağlıklı Yaşam Parkı’nda açtığı stantta vatandaşları kronik böbrek rahatsızlığı hakkında bilgilendirdi.

14 Mart Tıp Bayramı’nı vatandaşlara broşürler dağıtarak kutlayan Alışkın,   vatandaşlara böbrek sağlığının önemi üzerine düşünmeleri için önemli uyalar vardi.

“Türkiye’de her 6-7 kişiden biri böbrek hastası”

Kronik Böbrek Hastalığının dünyada ve ülkemizde salgın haline dönüşmüş önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Alışkın, “Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkân vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduğunu göstermiştir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır. Bu hastalık zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalıktır. Sağlık Bakanlığımız, böbrek sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kronik böbrek hastalığında erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 14 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Dünya Böbrek Günü teması ‘Herkes İçin Böbrek Sağlığı’ olarak belirlenmiştir. Bu vesileyle böbrek sağlığının önemi üzerine düşünme fırsatı vermektedir” dedi.

“Tüm halkımızı standımıza davet ediyoruz”

Kronik böbrek hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri de açıklayan İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü Uzman Doktoru Ömer Alışkın, “Düzenli egzersiz bu hastalığın düzelmesinde etkili bir faktördür. Bunun yanı sıra, tuzu azaltmak, yeterli sıvı almak, sigara içmemek, alkolden uzak durmak, ağrı kesici ilaçlardan kaçınmak, kan basıncını ve kan şekerini düzenli olarak ölçtürmek, risk grubunda iseniz böbrekleri düzenli olarak kontrol ettirmek böbrek rahatsızlığının önüne geçmek için etkileyici faktörlerdir. Bizler de İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak Sağlıklı Yaşam Parkımızda halkımızı bilinçlendirmek için standımızda broşür dağıtımı ve tansiyon ölçümü yapıyoruz. Çeşitli kurumlarımızda seminerler veriyoruz” derken, bütün halka ‘Böbrek sağlığınızı koruyun’ çağrısı yaptı.

Bir cevap yazın