Kadınlara, mutluluk iksirini verdiler

İskenderun Gelişim Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği çerçevesinde düzenlenen seminerde kadınlara ruh hali ve doğru beslenmenin hayat kalitesine etkisine dikkat çekildi. Gelişim Hastanesi Konferans Salonu’nda Uzman Diyetisyen Eray Albayrak ve Uzman Klinik Psikolog Gamze Uygun Ekenel’in kadınlarla buluştuğu seminerde, kadınlara hem duygusal, hem de beslenme konusunda mutlu edici sihrin formülü verildi.

 “Kadınları hormonlar yönetir”

Konuşmasında, bir kadının hayatındaki en önemli evrelerden söz eden Uzm. Klinik Psikolog Gamze Uygun, “Bir kadının; yetişkinlik, menopoz ve sonrası en etkin dönemleridir. Fakat kadınların hayatını evreleri değil, hormonları yönetmektedir. Özellikle gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde bu hormonlar sürekli salgılanıyor ve kadınların ruh hali bu anlamda değişebiliyor. Kadınlar bu sebepten ötürü hormonlarına bağlı yaşıyor. Regl dönemi öncesinden, menopoza doğru hormonların vücutta azalmasına bağlı yaşanan ruhsal değişikliklerin, menopozla birlikte ortaya çıkan sıkıntıların nedeni de; östrojen ve progestoron hormonlarıdır. Menopozdan sonra bu iki hormonun vücuttan geri çekilmesiyle kadında yaşlanma süreci başlar ve hastalık riski artar. Bu nedenle kadınların hormonlardan etkilenmiyor denmesi, doğalarına aykırıdır” dedi.

“Sen çok özelsin, beslenmen de özel olsun”

Kadınlar için sağlıklı beslenme reçeteleri veren Uzman Diyetisyen Eray Albayrak ise, “Kadınlar, hayatlarının her alanında kendini özel ve farklılıkları dikkate alınır hissetmek isterler. Bu nedenle beslenme programları da bir başkası ile aynı olmamalıdır. Yaşam şartları, alışkanlıklar, sevilip sevilmeyenler ile her kadın bambaşka bir bireydir. Her kadın bedenine hak ettiği özeni göstermelidir. Buna ilk adımı diyetini özelleştirmekle başlayabilir. Yemek, sadece yaşam sürdürmek için var olan bir eylem gibi görülmemelidir. Çünkü yemek demek; sosyalleşmek, iyi veya kötü hissetmek, birlik içinde olmak, keyif almak demektir. Kendine özgü bir beslenme programı benimseyen her kadın, sağlıklı besinlerin sağlığı iyileştirici ve mutlu edici sihrinden faydalanabilir. Kadınların her çağında ayrı beslenme protokolleri devreye girmektedir. İnsülin direnci, PKOS, tiroit problemleri, konstipasyon, gebelik, menopoz ve daha birçok faktör, beslenmede çeşitlilik yaratabilir. Kozmetik ürünlerden çok sağlıklı yaş alabilmek adına besinlerin etkinliği, metabolizmanızın canlılığı, yeterli ve dengeli beslenme durumu, rutin tetkikler ve doktor kontrolleri yapılacaklar listenizde ilk sırada yer alması gereken maddelerdir” açıklamasında bulundu. Söyleşi sonunda konuklar arasından iki kişi, diyetisyen ve psikologdan bir seans ücretsiz danışmanlık kazandı.

Bir cevap yazın