Bu lezzeti yapmak için son bir ayınız var

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın akademisyen eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, Gastronomi şehri Hatay’ın yemeklerini tanıtmak için yaptığı özel çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Hatay mutfağını dünyaya tanıtan Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ödüllü Gastronomi Proje Uzmanı Şef Celil Erkan eşliğinde, kırmızı havuç(keşir) dolmasıyla UNESCO Gastronomi Evi’ndeki ilk yemeği yapan Nazan Savaş, ovanın bereketli topraklarında yetişen ve şalgam yapımında da kullanılan kırmızı havucun faydalarına da değindi.

Daha önce zeytinin zeytinyağına dönüşümü, meyan kökü yapımı, tescilli lezzetimiz Hatay künefe yapımı ile kamera karşısına geçen Savaş, bu kez mutfağa girerek önlüğünü giydi ve Kırmızı Havuç Dolması’nı elleriyle yaptı. Eşi Lütfü Savaş’ın Hatay’ı ve lezzetlerini tanıtma mücadelesine büyük katkı sunan Nazan Savaş keşir dolması yapımı için geçtiği kameraların karşısında, ilk olarak havuçların oyulması için Antakya Demirciler Çarşısı’nın yolunu tuttu.  

Havuçları geleneksel yöntemlerle oyduktan sonra Gastronomi Evi’ne gelen Nazan Savaş, dolmanın iç harcını hazırlarken yemeklere lezzet katan nane, kırmızı biber, yeni bahar gibi baharatlar ve nar ekşisine de değinmeden edemedi.

A ve C vitamini zengini olan kırmızı havucun Antikansorejen özelliği olan bir besin kaynağı olduğunu söyleyen Nazan Savaş, ayrıca sindirimi düzenlediğini, cildi gençleştirdiğini ve antioksidan özelliği olduğunu ifade ederken, kırmızı havuç mevsiminin bir ay sonra sona ereceğini belirterek, ‘Keşşir Dolmasını yapmak isteyenler elini çabuk tutsun” mesajı verdi.

Bir cevap yazın