Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Gıda Güvenliği Sistemi ve ISO 22000 prosedür uygulamasıyla Hatay’daki hayvancılık sektörüne ivme kazandıracak olan “Üzümdalı Mezbahanesi’nin açılışını törenle gerçekleştirdi. Türkiye’nin en büyük 3. Mezbahanesi olma özelliğine sahip, kırmızı et için 30 ton, sakatat için 10 ton ve şüpheli et için 4 tonluk 10 soğuk hava deposuna sahip, modern ve hijyenik ortamda gıda üretimi sağlayacak olan mezbahane günlük 70 büyükbaş, 210 küçükbaş kesim kapasitesine sahip olmasının yanında, çevreci tesis olma özelliğiyle de dikkat çekiyor.
CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, CHP Antakya Belediye Başkanı Hikmet Hatunoğlu, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Üzümdalı Mahalle Muhtarı Servet Yiğitbaşı, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşen açılışta Başkan Savaş, “Hatay’ımız için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz Durmadan yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Sırada Kumlu’ya arıtma tesisi var
Konuşmasına, hijyenin önemine değinerek başlayan Başkan Savaş, “Hijyenin olmadığı yerlerde hastalık kol gezer. Amik Ovası çok verimli bir ova. Bu ovanın içerisinde bugüne kadar bir tane bile arıtma tesisi yoktu. Akan tüm kanalizasyonlar ya dereye ya da kanala akıyordu. Bizler de bu sular ile tarım sulaması yapıyorduk, vücudumuz bu mikroorganizmalar ile tanışıyordu. Hatay’ın Büyükşehir olmasından bu yana İskenderun(Bekbele), Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin, Antakya(Serinyol) ile dünyanın 5’inci, Avrupa’nın 2’nci Türkiye’nin ise ilk en büyük membranlı tesisi olma özelliğine sahip Küçükdalyan-Narlıca olmak üzere Hatay’a 8 yeni atık su arıtma tesisi kazandırdık. Ovada ilçelerimizin kanalizasyonları %85’lik bir oranda arıtılarak doğaya bırakılıyor. Ve çok yakında Hassa’mızın da arıtma tesisinin temelini atacağız. En küçük ilçemiz Kumlu’ya da seçimden sonra başkanımız seçildiği zaman arıtma tesisinin temelini hep birlikte atacağız” dedi.
Biz icraatlarımızla konuşuyoruz
Hatay’da da halk süt projesinin hayata geçeceğini vurgulayan Başkan Savaş, “Hijyen siyasette de oluyor. Biz icatlarımızla konuşuyoruz. Bunun sonunda da hem biz hem Hatay’ımız hem de ülkemiz kazanıyor. Çok güzel projelerimiz var, süt konusunda üreticilerimiz sıkıntı çekiyor, süt alımını ve dağıtımını daha ekonomik şartlarda aracısız olarak tüketiciye ulaştıracağız. Arıcılarımızın dörtte birine, onların %25 katkısı ile elektrik üretecek, güneş enerji sistemlerinin ihalesini yaptık. Hayvanların tırnak bakımına ihtiyacı var. Tırnak kesimi yapılmayan hayvanlar hem süt hem de et üretiminde geri kalıyor. Bunun için de bir makine aldık, Hatay’ımızın her köşesinde özellikle büyükbaş hayvanların tırnak kesimini yapacağız. Hem zeytin hem de zeytinyağı üretiminde Türkiye’de başta gelen şehirlerdeniz. Bu sene zeytincilik sektöründe büyük sıkıntı yaşadık. İnsanlarımız zeytinyağı üretimi ve verimi konusunda bazı imkansızlıklar sebebi ile zeytini torbaya koyup fabrikaya götürüyor. Bu şekilde asit bir iken beşe çıkıyor. Bu da satışı etkiliyor. Artık torbayı taşımayacağız, kasayı birlikte alacağız ve zeytinyağı üreticimizi katkı sağlayacağız. 15 bin evin aydınlanmasını sağlayan çöpten elektrik üretim tesisimiz var. Bunun gibi bir proje ile hayvan atıklarından biyogaz ve elektrik enerjisi üreteceğiz. Tüm bu çalışmalar çiftçilerimiz için. Bunun dışında Hatay’da refüjleri, parkları süsleyen tüm çiçeklerin ekimini köylerdeki annelerimize verdik. 250 kadına sera yaptık, bu seralarda evinin ve çocuklarının rızkını çıkarıyor. Seralarda hem bizim istediğimiz çiçekleri üretiyorlar, hem de mevsimlik sebze üreterek gelir elde ediyorlar. Bir kooperatif de kuruyoruz. Hatay’ın kendine has yöresel ürünlerini hem coğrafik etiketlenmesini yapacağız, hem de marka tescili yapacağız. En son da bir market zinciri ile anlaşıp Hatay’da belli bir standartta üretip aracısız bir şekilde tüketiciye ulaştıracağız. Belediye başkanlığı sadece alt yapı, üst yapı ve park yapmaktan ibaret değil, Hayat’ın bütününe dokunan, yerelden kalkınmaya inanan ve Hatay’ın bütününü kucaklayan; sadece iş yapmakla değil, her zaman ekonomide, sporda, kültürde eğitimde ve Hatay’ın iş yerlerinde olan bir belediyecilik anlayışı ile Hatay’ımıza hizmet ediyoruz. Ve bu Hatay’ımızın tüm değerleri ile birlikte bu hizmeti yapmaya devam edeceğiz” dedi.
“Bu şehri birlikte kalkındıracağız”
Türk bayrağımızın gölgesinde huzur arayan herkesin oyuna talip olduğunu söyleyen Başkan Savaş, “Hatay’da Millet İttifakı’nın yıkılma ihtimali yok ve Millet İttifakı dimdik ayakta millet ile birlikte hedefe doğru gidiyor. Bu milletin ittifakını parçalayıp bölerek, tasnif ederek, küçültmeye ve bölmeye çalışan bu mihraplar, hiçbir zaman amacına ulaşamayacak. Biz iki unsur ile yola çıktık ‘Önce huzur, sonra hizmet’ dedik. Her şartta her türlü sıkıntıya rağmen birlik ve bütünlüğümüzü bozmadık. Hizmet noktasında da imkanlarımızı Hatay’ın her noktasına dağıtmaya ve şehrimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda Hatay sığlaşan bir ekonomi ile karşı kaşıya. Bu ekonomik sıkıntılardan hep birlikte birbirimize sarılarak çıkacağız. Hatay halkı birbirine daha sıkı sarılmaya devam etmek zorunda. Çünkü tanımadığınız herkesin düşmanı olabilirsiniz, ama sarıldığınız insanın hiçbir zaman düşmanı olmazsınız. ‘SARIL’ bizim Hatay’daki kampanyamız. Bizim coğrafyamıza yakışan bir kampanya. Biz birlikte Türkiye’yiz. Bayrağımıza, vatanımıza, ülkemize, şehrimize ve birbirimize sarılacağız. Birlikte bu şehri kalkındıracağız. Bu şehre ve bu ülkeye zarar vermek isteyen tüm unsurlara karşı dimdik ayakta duracağız. ‘Biz bu coğrafyada mutluyuz, mutlu olmak istiyoruz, huzurlu olmak istiyoruz, biz ülkemizi seviyoruz, Türk bayrağımızın gölgesinde huzur arıyoruz’ diyerek vatandaşlık görevini yapan herkesten oy istiyoruz. 31 Mart’ta 5 saniyenizi bize ayırın, bizim 5 yılımız size feda olsun” açıklamalarında bulundu.
Başkan Savaş’ın konuşmalarının ardından protokol ile birlikte; Antakya, Kumlu, Altınözü, Reyhanlı ve ihtiyaç durumunda Kırıkhan’ın da faydalanabileceği ‘Antakya Üzümdalı Mezbahanesi’nin açılışı gerçekleştirildi.