Haydi, sıra sende!

Hatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği Başkanı ve Türkiye Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Burhan Kerimoğlu içinde bulunduğumuz kış aylarında artan kan ihtiyacının karşılanması için vatandaşları gönüllü olarak kan bağışlamaya davet etti.

Ülkemizde ve özellikle ilimizde orak hücre anemi hastalarının çok fazla kana ihtiyacını olduğunu belirten Kerimoğlu, “Unutulmamalıdır ki ‘Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır’ dedi.

Özellikle Hatay’da yoğun olarak görülen talasemi hastalarının her an kana ihtiyacı olabileceğini hatırlatarak, kan bağışının önemine dikkat çeken Kerimoğlu, “Ülkemizde ve özellikle ilimizde talasemi (Akdeniz anemisi) ve orak hücre anemi hastaları, kronik hastalık grubunda yer alan kişiler ve acil müdahale gerektiren hasta grupları günün her saatinde kana ihtiyaç duyabilirler. Akdeniz bölgesinde özellikle de ilimiz Hatay’da talasemi (Akdeniz anemisi) ve orak hücre anemi hastalıklarının yaygın olması dolayısıyla, hastalarımız her ay üç hafta da bir düzenli olarak kan transfüzyonuna ihtiyaç duymakta. Kaldı ki yaz aylarında hava sıcaklıklarının zaman zaman normalin üzerinde olması hastaların kan transfüzyon sürelerini biraz daha normal sürenin altına düşürmektedir. Düzenli tedavilerine her dönem olduğu gibi yaz aylarında da devam eden hastalarımızın ilimiz hastanelerinde ortalama aylık 600-700 ünite civarında kan ihtiyacının ortaya çıktığını gözlemlemekte ve yaz aylarında yaşanan birçok kazayı da göz önüne alacak olursak ister istemez ilimiz hastanelerinde kan ihtiyacı önemli bir artışı da beraberinde getirmektedir. Bu sebeple vatandaşların Antakya Vali Ürgen Alanı’nda bulunan Kızılay’ın mobil kan toplama aracı, Anıt Alanı’ndaki İskenderun Kızılay Kan Evi  ile tüm ilçelerdeki kan bağışı toplama noktalarına uğrayarak on dakikada üç can kurtarmaya katkı sağlamalarının kan alma ihtiyacı olan bütün hastalarımızı oldukça mutlu edecektir” dedi.

Bir cevap yazın