DOĞAKA’dan 2019 atağı

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Program yönetimi Birimi Uzmanı Tuğçe Altun Durgun ve İzleme ve Değerlendirme Birimi Uzmanı Menal Zübarioğlu, İTSO’da DOĞAKA’nın 2019 yılı Mali Destek programı kapsamında hibe ve teşviklerle ilgili bilgiler verdi.

Yoğun ilgi gören bilgilendirme toplantısına İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depçi, İskenderun Esnaf Odaları Başkanı Erol Akın ve Esnaf Oda Başkanları, İTSO Meclis Üyeleri, sanayici ve iş adamları ile yatırımcılar katıldı.

“Bölgenin rekabet gücü artacak”

2019 Yılı İmalat Sanayisine yönelik Mesleki Eğitimin geliştirilmesi ve Mali Destek programları hakkında teknik bilgiler veren Tuğçe Altun, “Bu programın amacı bölgede imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitimin geliştirilmesi ve bölgenin rekabet gücünün arttırılması. Projeden destek alınabilmesi için uygun başvuru sahipleri arasında yer alınması gerekmektedir. Proje faaliyetlerinin projeyi sunan kurum/kuruluşun görevi ve yetki alanı içerisinde bulunması, ajansın faaliyet gösterdiği TR63 Düzey 2. Bölgesinde (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) illerine kayıtlı olmaları merkezlerin yâda yasal şubenin bu bölgede bulunması gerekmektedir. Proje hazırlığından ve yönetiminden ortakları ile birlikte doğrudan sorumlu olması aracı olarak hareket etmemesi istenmektedir. Proje kapsamında geliştirilecek yapı ve projenin uygulanacağı yapıya ilişkin başvuru sahibinin kanuni sahibi olması, yâda program ilan tarihinden sonraki 5 yılı kapsayacak kira kontratı/protokol/tahsis sözleşmesi yâda tahsis için başvuru yapıldığına dair kanıtlayıcı belge vb. sunması gerekmektedir.  Kiralanan yapılar için yapı değiştirme konusunda mülk sahibinin olması ve tüm potansiyel kullanıcılara eşit şartlarda erişim sağlamayı garanti etmesi şarttır. Proje ve faaliyet destekleme yönetmeliğinde ön görülen proje hesabını kendi adına açma, bu hesaba para aktarma ve hesaptan harcama yapma yetkisine sahip olması istenen koşullar arasındadır” dedi.

“Seracılık faaliyetlerine katkı”

Hatay bölgesi için son yıllarda önemli görünen ve yatırımcıların da ilgisini çeken seracılık konusuna da değinen DOĞAKA Program yönetimi Birimi Uzmanı Tuğçe Altun, “2019 yılı ‘Seracılığın Geliştirilmesi Mali Destek’ programı kapsamında çalışmalar yapılmaktadır. Burada amacımız, seracılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamaktır. Yatırımcılarımızın sera kurulumuna yönelik yeni yatırımları desteklemesi, mevcut seralarda modernizasyon yatırımları, seralarda elde edilen ürünlerin depolanması ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara destek vermeleri önemli adımlar olacaktır. Seracılıkta örnek projeler arasında meyve sebze süs bitkileri vb. gibi konularda sera kurulmasına yönelik yatırımlar, çatı ve cephe kaplamalarının modernizasyonuna yönelik yatırımlar, iklimlendirme sistemlerinin yenilenmesine yönelik yatırımlar, enerji tasarrufu sağlamaya yönelik yatırımlar, yeni veya farklı ürün üretilmesi amacıyla yapılacak düzenlemeye yönelik yatırımlar, mevcut seralara yeni ünitelerin eklenmesi ile kapasite artışı sağlamaya yönelik yatırımlar, bilgisayar kontrollü iklimlendirme ve sulama sistemi kurulmasına yönelik yatırımlar örnek projeler arasında yerini almaktadır” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın