İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE) Rektörü Türkay Dereli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ODTÜ Teknokent – Bilişim ve İnovasyon Merkezi’nin Açılış Töreni’nde yaptığı konuşma sonrası, İskenderun’a teknopark kazandırmanın önemini bir kez daha gündeme getirdi.
Teknoloji ve inovasyon odaklı bir üniversite olan İSTE’ye en büyük ihtiyacı olan teknoparkı kazandırmak için girişimlerde bulunan Rektör Dereli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teknolojik bağımsızlık konusundaki vizyoner konuşması doğrultusunda, bilim ve teknolojinin İskenderun’u ve ülkeyi kuşatması adına verdikleri teknokent mücadelesi ve kurdukları kuluçka merkezinin İSTE’nin ülkenin eğitim hedefleri doğrultusunda ilerlediğini gözler önüne serdiğini vurguladı.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan üniversitelerdeki kuluçka merkezi ve teknokentin önemi:
Yeni fikirlerin teknolojiye dönüşmesine vesile olmak üzere kurulan öğretim elemanları ve öğrenciler ile genç girişimcilerin çalışmalarının destekleneceği kuluçka merkezini de çok önemli gördüğünü ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için bu tarz merkezlerin olması ve bunların çoğaltılmasının gerekli olduğunu vurguladı.
Erdoğan, “İnsanımızın zekasını ve pratikliğini bilimsel ve teknolojik disiplinle fikre, araştırma, geliştirmeye, ürüne, üretime dönüştürdüğümüzde ülkemizin herkesi şaşırtacak bir hızla yükselişe geçeceğine inanıyorum. Biz insanlık tarihinin en eski eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmış bir coğrafyada yaşıyoruz. Harran’dan Nusaybin’e, Cizre’den Hatay’a, İzmir’den Bursa’ya, Erzurum’dan İstanbul’a kadar ülkemizin her köşesi kadim eğitim kurumlarının izleriyle doludur. Böyle bir mirasa sahip olmaktan şeref duyuyoruz ama aynı zamanda bu mirasa layık olmanın sorumluluğunu da üstlenmiş bulunuyoruz. Tarihimiz boyunca diğer kurumlarımız gibi yüksek öğretimimizde de değişen şartlara, ihtiyaçlara, taleplere göre sürekli yenilenmiştir, gelişmiştir. Cumhuriyet döneminde de bu değişim sürmüştür. Üniversitelerimizi küresel yarışta en büyük güç kaynağımız olarak görüyoruz. Bilim eğer ahlaki değerlere yaslanıyorsa o nispette insana ve topluma hizmet eder. Bilimsel faaliyetlerin ve araştırmaların ürüne dönüşmesi, ticarileşmesi elbette önemlidir ancak bilimin kendisinin ticari meta haline gelmesine izin vermemeliyiz. Biz mirasçısı olduğumuz medeniyetlerin bilime katkılarını devam ettirmekle görevliyiz” dedi.