Bir robot gelecek ve işinizi elinizden alacak!

İSTE Teknoloji Transfer Ofisi(İSTE-TTO)’nun düzenlediği Teknoloji Sohbetleri programında ‘İnşaatlarda Otomasyon’ konulu seminer veren İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Coşkun, her alanı ve anı etkisi altına alan teknolojinin, inşaatları ve inşaat sektörünü de etkisi altına aldığını söyledi. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda verdiği sunumda Coşkun, yapı bilişim teknolojileri ve otomasyonun inşaat sektöründeki yeri ile ilgili bilgiler vererek, katılımcılara farklı bir bakış açısı kazandırdı.

Otonom cihazların yapabildiklerine değinen Doç. Dr. Hilmi Coşkun, inşaat alanlarında giderek karmaşıklaşan problemlerde; insanların giremediği ve yetişemediği mekânlara girilebilmesi, işlerin çok daha kısa sürede bitirebilmesi, yine yüksek binaların yapımında meydana gelebilecek kaza ve can kayıplarının önüne geçilebilmesi nedeniyle, otomasyonun ve akıllı bilişim sistemlerinin inşaat sektöründe en hızlı gelişen teknolojik alanlardan birisi olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Hilmi Coşkun, 1970’lerden bu güne olan dönemin ‘inovasyon dönemi’ olarak adlandırıldığını belirterek, inşaat işlerinin hayat döngüsü boyunca ve yaşam sürdüğü müddetçe devam edeceğini sözlerine ekledi.

Sunumda, ağır malzeme taşıyan çalışanlar için geliştirilmekte olan mekanik iskeletlerden söz eden Doç. Dr. Hilmi Coşkun, özellikle ‘exoskeleton’ isimli giyilebilir iskeletin, kas ve damar problemlerini en aza indirmek için tasarlandığına dikkat çekti. Yapay zekânın da sektörde yer bulmaya başladığını dile getiren Doç. Dr. Hilmi Coşkun, bu gelişmelerle yakın gelecekte inşaat sektöründe de robotların çalışmasının söz konusu olabileceğinin altını çizdi.

 

Bir cevap yazın