Bu ödevi hangi öğrenci yapmak istemez?

Payas Fahrettin Altay Ortaokulu Türkçe öğretmeni Esef İs, her yıl dersine yeni giren öğrencilere verdiği fidan dikme proje ödevi ile 352 fidanın toprakla buluşmasını sağladı.  Emekliliğine kadar bu sayının 2 bini bulmasını hedeflediğini anlatan İs, 9 yıl önce başlattığı uygulamayla amacının öğrencilerine doğayı sevdirmek, yeteneklerini ortaya çıkarmak ve psikososyal gelişimlerine katkı sağlamak olduğunu ifade etti.

Ödevleri sayesinde dikili ağaçları olan öğrencileriyle ilk meyveleri toplamanın mutluluğunu yaşayan Esef İs, “Kopyala-yapıştır proje ödevlerine karşıyım. Sevgi tomurcuklarını çocukların kalbine ekmenin en güzel yolunun fidan dikmekten geçtiğini düşündüm. Böyle bir ödev çalışmasına başladım. 8 yıldır proje ödevi olarak öğrencilerden fidan dikmelerini istiyorum. Çocuklar sevgi tomurcuklarını diktiklerinde hayata daha farklı bakıyorlar. Ödevleri mevsimin en verimli olduğu zaman diliminde veriyorum. Kalbine giremediğiniz öğrencinin beynine giremezsiniz. Öğrencilerde böylece özgüven oluşuyor ve daha sonra hayata dört elle sarılıyorlar. Toprağı kendi kazıyor ve fidanını dikiyor. Velisi de bu anları videoya kaydedip bana ulaştırıyor. Öğretmenlerin kalıcı, mantıklı ve sevgiyi kalplerine ekebilecek ödevler vermeleri gerekiyor. Çünkü dünya inanılmaz bir değişim içerisinde ve gittikçe sevgi yok olmaya başlıyor. Bu sevgiyi oluşturabilmenin fidanla başlayabileceğini düşündüğüm için böyle bir çalışmaya giriştim ve çok güzel gidiyor” derken, fidan dikimi ödevlerinin ailelerin de beğenisini kazandığını ifade etti.

“Ağaçlara çocuk gibi bakıyorlar”

Öğretmeninin 3 yıl önce verdiği ödev sayesinde evlerinin önüne bir limon fidanı diktiğini anlatan 8. sınıf öğrencisi Sena Yalçın, “Ağacım büyüdü ve meyve verdi. Limon verince çok duygulandım ve heyecanlandım. Evimizin önüne diktiğim ağacım benim için bir çocuk gibi. Çok güzel bir duygu” dedi.

Kerem Şengül de 3 yıl önce mahallelerinde bulunan bahçeye mandalina fidanı diktiğini belirterek, “İlk meyvelerini verdiğini gördüğümde birkaç tane alıp öğretmenime getirdim. Çok mutlu oldu, onun mutluluğu beni de çok mutlu etti. Önce anlamsız buldum ama daha sonra ödevin ne kadar anlamlı olduğunu anladım” şeklinde konuştu.

https://www.facebook.com/esef.is.5/videos/1269710473171516/

Bir cevap yazın