Hazine arazileri başvurularında Hatay zirveyi zorladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hazineye ait yaklaşık tarım arazisinin, ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacakları uygulamaya başvuru yapan iller sıralamasında 10 bin 200 başvuruyla Hatay’ın, Adana’nın ardından ikinci sırada yeraldığını açıkladı.

Hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere kiralanmasına ilişkin başvuruların tamamlandığını, 180 bin çiftçinin bu tarihi fırsattan yararlanmak için başvuruda bulunduğunu söyleyen Kurum, yaklaşık 218 bin çiftçiyi kapsayan uygulamada yüzde 82 gibi yüksek bir oranda başvuru gerçekleştirildiğini belirtti.

Uygulamayla çiftçilerin tarımsal üretim destekleri gibi sözleşmeye bağlı haklardan yararlanmalarını ve sözleşmesiz kullanımdan kaynaklanan ihtilafların giderilmesini amaçladıklarını ifade eden Kurum, en çok talebin Adana’dan geldiğini söyledi.

İllere göre başvuru rakamlarını açıklayan Kurum, “En çok talep 14 bin başvuruyla Adana’dan geldi. Adana’yı 10 bin 200 başvuruyla Hatay, 8 bin 900 başvuruyla Konya, 8 bin 730 başvuruyla İzmir ve 7 bin 830 başvuruyla Muğla takip etti” dedi.

“3 bin kişinin kiralama işlemi tamamlandı”

Başvuruların ardından sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bilgi veren Kurum, “Yapılan başvurular, Milli Emlak birimlerince değerlendirilmeye başlandı ve gerekli şartları taşıyan vatandaşlarımızdan 3 bininin kiralama işlemleri tamamlandı. Diğer başvurular da hızla değerlendiriliyor. İşlemler en kısa sürede sonuçlandırılacak” dedi.

Kurum, vatandaşların başvuruları değerlendirilirken “31.12.2017 tarihinden önce en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanımın idarece tespit edilmiş olması, başvuru tarihi itibarıyla kullanımlarının halen devam etmesi, ecrimisil borcunun bulunmaması” şartlarının arandığını aktararak, “Şartları taşıyıp taşımadıkları ile kullanımın devam edip etmediğine ilişkin olarak Milli Emlak birimlerince mahallinde gerekli tespitler yapılacak” şeklinde konuştu.

Kurum, kira bedellerinin ise cari yıl için belirlenen ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden hesaplanacağını hatırlatarak bu bedellerin tahsilatının hasılat dönemine göre yapılacağını bildirdi.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın