Hatay, hazineye ait tarım arazilerinin üreticilere kiralanması projesi kapsamında en çok başvuru yapan ilk üç il arasında yer aldı. 100 binin üzerinde çiftçinin Hazine’ye ait tarım arazilerini 10 yıllığına kiralamak için harekete geçtiği projede en çok başvuru yapılan iller Adana, Hatay ve İzmir oldu. Hazine arazilerinin, bu alanları ekip biçen çiftçilerce kiralanması için Hatay’dan yapılan 7 bin 309 kiralama başvurusu daha çok Reyhanlı, Kumlu ile Kırıkhan ilçelerindeki ova arazileri için yapıldı. Yaklaşık 218 bin vatandaşı ilgilendiren düzenleme, 3 milyar 400 milyon metrekare hazine arazisinin ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralanmasını içeriyor.
Hatay ikinci sırada
Hazine arazilerini ekip biçen çiftçilerin yüzünü güldüren düzenlemeye Adana’dan 10 bin 5, Hatay’dan 7 bin 309, İzmir’den 4 bin 920 vatandaş başvurdu. Uygulama kapsamında, çiftçiler hazineye ait arazi için 10 yıl süreyle kiralama sözleşmesi yapabiliyor. 10 yılın sonrasında da taraflar uzlaşırsa sözleşme uzatılabiliyor. Araziyi satın almak isteyen üretici, ecrimisil bedelinin yarısını ödeyerek arazinin sahibi olabiliyor. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde yüzde 20, yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim yapılıyor. Taksitli satışlarda ise 6 yılda 12 eşit taksitle ödeme imkânı sağlanıyor. Arazileri kiralayan çiftçi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği tüm desteklerden faydalanabiliyor.
600 milyon TL gelir sağlanacak
Bu arazileri kiralayan çiftçiler Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olabiliyor. Böylece, düşük faizli kredi, tarım sigortaları, desteklerden de faydalanmalarının önü açılıyor. Söz konusu arazilerin kiralanmasıyla 10 yıllık sürede çiftçilere ilave olarak 600 milyon liradan daha fazla gelir sağlanacağına dikkat çekilirken, proje sonucunda Hazine’ye ait olan ancak izinsiz ve sözleşmesiz kullanılan tarım arazilerinin kayıt altına alınacağını ve kira bedeli ödenerek ekilip biçilebileceği vurgulanıyor.