İki uzman hekimden sağlıklı yaşama dair püf noktalar

Diyabet ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş ve İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Diyetisyeni Eray Albayrak, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla öğrencilerle ‘Diyabet ve Obezite’ konulu seminerde buluştu. Öğrenciler tarafından pür dikkat dinlenen branşlarında uzman iki hekim, gençlerin geleceğine sağlıklı yaşamla katkı sunacak önemli püf noktalarıyla iz bırakan bir sunuma imza attı.

İskenderun Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) tarafından organize edilen ve Arsuz Özel Yükseliş Koleji’nin ev sahipliği yaptığı etkinliğe;  İskenderun İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Güven, İskenderun RAM Müdürü Bestami Kara, okul yöneticileri ve rehberlik öğretmenleri katıldı.

“Sağlıklı Beslenme Diyabet Hastaları İçin Önemlidir”

Dünyada diyabetli hasta sayısının giderek artış gösterdiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Eray Albayrak, diyabeti önlemek için beslenme alışkanlığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Diyabet; pankreastan salgılanarak, kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucunda meydana gelen kan şekeri yüksekliği ile karakterize karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır. Sık idrara çıkma, aşırı susama ve çok su içme gibi belirtiler, kan şekerinin belirli bir düzeyi geçmesi ve idrarla atılmaya başlanması sonucu görülür. Şeker hastalarının kendilerini sağlıklı ve iyi hissedebilmeleri, yeterli ve dengeli, kısacası sağlıklı beslenmeleri ile mümkündür. İlaç, tıbbi beslenme tedavisi, eğitim, egzersiz ile diyabetin kontrolü sağlanır. Kan şekerinin kontrol altında tutulması çok önemlidir. Yemeklerinizi haşlama, ızgara ve fırında olmak üzere uygun pişirme seçenekleri ile hazırlayınız. Yemeklerinizde katı yağ yerine sıvı yağ tercih ediniz. Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutunuz. Günlük posa içeriği zengin besinleri, posa gereksiniminizi karşılayacak miktarlarda tüketmeye özen gösteriniz. Çalışma ve uyku saatlerinizin düzenli olmasına dikkat ediniz. Egzersiz programı başlamadan önce doktor kontrolü gereklidir. Egzersiz, çok büyük faydalarının yanında kan şekerini düşürmesi gibi zararlı tarafları da doğurabilir. Kan şekerinin iyi metabolik kontrolü olan ve diyabetin kronik komplikasyonlarına sahip olmayan bireyler için uygundur” dedi.

“Obezite ve Diyabet bütün dünyayı tehdit ediyor”

Obezitenin, diyabetin en önemli risk faktörü olduğuna dikkat çeken Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş, “Obezite, yaşam kalitesini düşüren önemli sağlık sorunlarına neden olmakta ve diyabete davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple, obezite hastalarının çoğunda diyabet sorunu da çıkıyor. Obezite cerrahisinde, tüp mide ameliyatları en sık yapılan ameliyat olarak yer almakla birlikte, şeker ameliyatı olarak bilinen Transit Bipartisyon ameliyatları, sıklıkla uygulanmaya başlanmıştır. Bu ameliyatta tüp mideye ilaveten, ince bağırsağın kalın bağırsakla birleşim yerinden, 250. santim ince bağırsak, mideyle birleştirilmektedir. Gıdaların bir kısmı onikiparmak bağırsağından diğer kısmı da ince bağırsağın son 250. Santimlik kısmına geçer. Gıda emilimini azaltmakla birlikte A,D,E,K vitamin eksikliği Gastrik ByPass’lara göre çok daha az görülmektedir. Şeker hastalığı olanlarda tercih edilen effektif bir yöntemdir. Ülkemizde 7 milyon kişi diyabet hastası ve bu hastaların çoğu TİP 2 diyabetli hastalardır. Diyabet cerrahisinde, hedef grup TİP 2 diyabetli hastalardır. Tip 2 diyabette, insülin üretimi yeterlidir, fakat işlevsel bozukluğu mevcuttur. Tip 2 diyabet tedavi edilmediğinde, 5-10 yıl içinde ciddi organ hasarlarına sebep olmaktadır. Tip 2 diyabete ne kadar erken müdahale edilirse, organların hasarları o kadar engellenmiş olur” açıklamasında bulundu.

Seminerin sonunda İskenderun İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Güven ve İskenderun RAM Müdürü Bestami Kara; Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş ve Uzman Diyetisyen Eray Albayrak’a çiçek takdim etti.

 

Bir cevap yazın