Hatay’da 40 bin işsiz 2019’a devrediyor!

Hatay Valiliği, Hatay Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi iş birliğinde bu yıl 11.si düzenlenen Hatay İnsan Kaynakları Fuarı (HİKAF) Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. İki gün sürecek olan fuarın açılış kurdelesini Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lüftü Savaş, MKÜ Rektörü Hasan Kaya, İSTE Rektörü Türkay Dereli, İşkur Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Aydın Alabaş ve İş Kur Hatay İl Başkanı Ziya Yüksel kesti.

“Avrupa’da lideriz”

İŞKUR Genel Müdürlüğü İş Gücü Piyasası ve İstatistik Daire Başkanı Aydın Alabaş, istihdam ve işsizliğin her zaman ülkenin gündeminde bulunan bir konu olduğunu belirterek, “Eurostat verilerine göre 2007-2017 yıllarında ülkemizde 7,5 milyon kişiyi artı ilave istihdam ettik. Bu, rekor bir rakamdır. Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin toplam bu dönemde istihdama katkısı 7 milyon 190 bin kişi olurken biz Avrupa’daki 28 üye ülkeyi tek başımıza artı istihdamımızla geçtik. Aynı zamanda kadınlarda, gençlerde ve yüksek öğrenim mezunlarında da Avrupa’da lider durumdayız. Yine son 11 yıllık süreçte yüksek öğrenim mezunlarında 3,5 milyon gibi ciddi bir rakamda istihdamımızı artırdık. Bu alanda da Avrupa’da liderliğimizi ortaya koyduk” dedi.

Alabaş, bu yıl şu ana kadar 1 milyon 10 bin kişinin işe yerleştirilmesine aracılık ettiklerini ve bunun haklı gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

“Hatay ekonomisi kalkınsın”

İş dünyasının, vatandaşların ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği fuarda söz alan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lüftü Savaş, 11. Hatay İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı ile Kariyer Günlerinin önemine değinirken, “İşsizlik sorunları azalsın, hemşerilerimizin ve şehrimizin ekonomisi kalkınsın” dedi.

Hatay’da 70 bin işsiz var

Hatay Valisi Erdal Ata ise, fuarın amacının Hatay’da iş arayan gençlerin, işsizlerin eleman ihtiyacı duyan firmalarla buluşmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, “Temennimiz fuarımızın iş arayan gençlerimize bir nebze de olsa katkısı bulunsun. Ortalama son on yıllık dönemde her yıl 750 bin işsizimize iş bulunuyor. Ama iş piyasasına girenlerin sayısının bunun çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Bugün İşkur’a kayıtlı yaklaşık 70 bin işsiz var Hatay’da. Ama tahmin ediyorum bunların gerçek rakamı 50 bin civarında. Çünkü bir kısmı kamu kurumların alacağı elemanlar nedeniyle başka bir işte çalışsa bile müracaat ettiğini biliyoruz. Bu sene sonuna kadar da bin kişi işe yerleştirme hedefleniyor. Yani biz hedefimizi gerçekleştirmiş olsak bile 40 bin tane işsizimiz 2019 yılına devretmiş olacak. Bundan sonra ki süreçte özel sektörün yapacağı yatırımların teşvik edilmesi lazım. Bunlar da yapılıyor belki yeterli değil. İlimizde yatırım yapmak isteyen onlarca, yüzlerce firma olduğunu biliyoruz. Ama onların yatırım yapabileceği yeteri kadar uygun üretilmiş sanayi arsası da yok” dedi.

Daha sonra Kapan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsa Kapan’ın ‘Bürokrasiden iş Dünyasına Geçiş”, Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslan da “Başarıya Gülümse” Konulu sunumlarının ardından, fuarın açılış kurdelesinin kesilmesiyle fuardaki stantlar gezildi.

Başkan Savaş Fuara damga vurdu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, fuara belediyenin standında künefeyi tepsi içerisinde havada çevirme maharetiyle damga vurdu. Katılımcıların Başkan Savaş’ı videoya almak için adeta birbirleriyle yarıştığı keyifli anlarda, künefeyi başarıyla çeviren Başkan Savaş büyük alkış topladı.

  1. Hatay İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı yarın yapılacak etkinliklerle son bulacak.

 

Bir cevap yazın