Kokusu, nakliyesi, pisliği derken şimdi de sineği çıktı!

İskenderun Limanı’na 22 Ekim’de Julia AK’ isimli gemiyle getirilen angusların kente çeşitli hastalıklar getirmiş olabileceğini iddia eden sivil toplum kuruluşları temsilcileri liman kapısı önünde basın açıklaması yaptı.

Angus sevkıyatı nedeniyle yaşanan sıkıntıları kamuoyuna ve ilgili makamlara duyurabilmek amacıyla İskenderun Limakport Kapısı önünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, sendika yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar, canlı hayvan sevkıyatının İskenderun Limanı yerine meskun mahallerden uzak limanlarda yapılmasını talebini yeniledi.

Yeni sinek türleri türedi!

‘İskenderun’da anguslardan dolayı nefes alamıyoruz’ yazılı pankart açan grup adına açıklama yapan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, angus yüklü geminin ilçeye beraberinde sinek getirdiğini bunun çeşitli hastalıklara yol açabileceğini savundu.
Julia Ak gemisinin İzmir’de 22 gün bekletildikten sonra İskenderun’a getirilip boşatılmasının soru işaretlerinin oluşmasına neden olduğunu belirten Kara şöyle konuştu: “Büyük ve küçükbaş canlı hayvanları taşıyan gemilerden tahliye işlemleri sırasında kent merkezinde ve limana yakın civar mahallelerde insanların genzini yakan, nefes almayı engelleyen yoğun ve ağır bir koku yayıldı. Canlı hayvan sevkıyatı sırasında yaşadığımız coğrafyada var olmayan sinek türleri hayvanlarla beraber geldi. Bu da sineklerle beraber bulaşıcı hastalıklara neden olacaktır. Canlı hayvan ithalatının daha sağlıklı ve güvenilir bir izleme sistemi ile yapılabilmesi için bağımsız veteriner birliklerinin de sisteme entegre edilmesi ve ülkeye giriş noktalarında teknik donanıma sahip alanlarda denetlenmesi gerekir. Bundan sonra sevkıyatlar sırasında meskun mahallerden uzak, mahal dışındaki yerlerden yapılması ve hayvanların sıkı veteriner kontrolünden geçmeleri gerekmektedir” dedi.

Bir cevap yazın