Bu arkeolojik işbirliği Hatay’ın tarihini Kanada’ya taşıyacak

Toronto Üniversitesi Heyeti ile birlikte Hatay’da devam eden Tell Tayinat Höyüğü’ndeki arkeolojik kazılarda incelemelerde bulunan Kanada Ankara Büyükelçisi Chris Cooter, kazı alanından çıkarılan eserlerin Türkiye ile iş birliği yapılarak Kanada’da da sergilenmesini istediklerini söyledi.

Yapılan çalışmalarla ilgili Toronto Üniversitesi Yakın ve Uzak Doğu Medeniyetleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Timothy Harrison’dan bilgi alan Büyükelçi Cooter, Tayinat Höyüğü’nde Toronto Üniversitesi tarafından yaklaşık 20 yıldır kazı çalışması yürütüldüğünü aktararak, alanda “arkeolojik park” projesi gerçekleştirmeyi de düşündüklerini kaydetti.

İki ülke arasında ticari ilişkiler

Kanada ve Türkiye’nin çok iyi ilişkileri bulunan NATO müttefiki iki ülke olduğunu ve bu durumu daha iyi seviyeye getirmek istediklerinin altını çizen Cooter, “Türkiye ile ticaret hacmimiz 3-4 milyar dolar arasında bu miktarın artması gerektiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz 50-60 senede iş birlikleri yapılmış, bundan sonra farklı işbirliklerinin yapılabileceğini vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

Cooter, ticari ilişkilerin arttırılması konusunda Kanada’daki iş adamlarının Türkiye’dekilerle bir araya getirdiklerini ve bu konuda iş birliği yapmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

“Dünya, Türkiye’ye borçlu”

Türkiye’nin Suriyelilere olağanüstü bir misafirperverlik örneği gösterdiğini ifade eden Büyükelçi Cooter, “Her şeyini kaybeden Suriyelilerin trajedisini her iki ülkede paylaşıyor ve yardımcı olmaya çalışıyor. Türkiye şu ana kadar 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptı. Kanada o kadar yüksek bir sayı ulaşmadı. Kanada’da yaklaşık 50-60 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığımızı biliyorum. Bu sayı artıyor ama bu iki ülke arasında ortak bir konumuz. Türkiye’nin Suriyelilere olağanüstü bir misafirperverlik gösterdiğini düşünüyoruz ve aslında dünyanın Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’ye borçlu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kanada’nın Suriyeliler için elinden geleni yaptığını aktaran Cooter, “Kanada’da ben şahsen biliyorum birçok aile, kilise ve sinagog Suriye’den gelen ailelere ev sahipliği yaptı. Bundan da yardım etmekten dolayı çok onur ve gurur duyuyorlar. Bunun bütün ülkeler için milli sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da Türkiye’yi tebrik ediyorum” dedi.

 

 

Bir cevap yazın