Kaçırılan gazeteci olduğu doğrulandı

Hatay Valisi Erdal Ata, düzenlediği basın açıklamasında dün Hatay’a getiren Japon vatandaşın kaçak yollarla girdiği Suriye´de rehin alınan gazeteci Jumpei Yasuda olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Vali Ata, valilik binasında yaptığı basın açıklamasında, güvenlik ve istihbarat birimlerince Suriye’den Hatay’a getirilen şahsın kimliğinin belirlendiğini dile getirerek, “Bugün devletimizin ilgili birimleri tarafından, Japon makamları ile yapılan istişareler neticesinde söz konusu şahsın 2015 yılında kaçak yollarla girdiği Suriye’de kaçırılan kayıp Japon basın mensubu Jumpei Yasuda olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Japon gazetecinin, şu anda İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezinde bulunduğunu aktaran Ata, gerekli işlemleri bittikten sonra Yasuda’nın Japon yetkililere teslim edileceğini belirtti.

Bir gazetecinin “Japon yetkililerin tepkisini” sorması üzerine Vali Ata, “Sabah Ankara’daki Japon Büyükelçisi ile telefonla yaptığımız görüşmede bize teşekkürlerini ilettiler. Emniyet ve istihbarat birimlerimizin yaptığı başarılı bir çalışma sonucunda, 3 yıldan beri Suriye’de rehin tutulan bu gazeteci kurtarıldı” ifadesini kullandı.

Kurtarılmaya ilişkin askeri bir operasyonun olup olmadığının sorulması üzerine ise Ata, herhangi bir askeri operasyonun gerçekleşmediğini, emniyetin ve istihbarat birimlerinin yaptığı çalışma sonrasında basın mensubunun bulunduğunu kaydetti.

Japonya Başbakanı’ndan teşekkür

Japon gazeteci Yasuda Jumpei Yamamato’nun kimlik tespiti için Japonya Büyükelçiliği’nden 3 kişilik heyetin Hatay’a geldiği öğrenilirken, Japonya Başbakanı Shinzo Abe de yaptığı açıklamada başta Türkiye ve Katar olmak üzere dayanışma gösteren ülkelere teşekkür etti.

 

Bir cevap yazın