İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO), Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Liderlik Akademisi ve Strateji Çalıştayı’na katıldı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Tufan Erhürman ve eşi, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, çevre il ve ilçelerden oda temsilcileri, iş adamları ve girişimcilerin katılımıyla Silifke’de düzenlenen çalıştayda, Türkiye ve KKTC ilişkileri adına da önemli mesajlar verdildi.
“Herkes elini taşın altına koymuş”
Akdeniz Bölgesine gelmenin onurunu bir kez daha yaşadığını belirten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Silifke’yi yoğurt ve çilek konusundaki tescil çalışmaları için kutlayarak, “Odamız Türkiye çapında bir ilki yapmış ve bununla da yetinmemiş Silifke Ekonomik İşbirliği Konseyini kurmuştur. Böylece Silifke’yi bir marka haline getirmeyi hedeflemiştir. Yine Silifke çileği, sadece Türkiye’de değil dünyada da tanınıyor. Ama tanınmak yetmez. Bunu koruyup, daha fazla kazanca dönüştürmek de lazım. İşte bunun için de Odamız, Silifke çileğine coğrafi işaret almak için de çalışıyor. 110 yıllık köklü bir geçmişe sahip Silifke TSO’mıza da bu yakışırdı zaten. Burada beni çok mutlu eden bir tablo daha var. Herkes bu organizasyon için elini taşın altına koymuş. Mersin TSO, Mersin DTO, Mersin Üniversitesi, TOBB ETÜ ve Sayın Valimize, verdikleri destek için teşekkür ederim. Oda ve Borsalarımızın, TOBB ETÜ ile yakın ilişki içinde olması çok önemli. Unutmayın, burası sizin, yani Türk iş dünyasının üniversitesi” dedi.
Silifke’nin; Kıbrıs’ı, Akdeniz’i, Anadolu’ya bağlayan bir köprü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Silifke’de sanayi, tarım, hayvancılık ve turizm potansiyeli bulunduğunu anlattı.
“Hedefsiz hayal olmaz”
Hedefsiz gemiye hiçbir rüzgarın yardım etmeyeceğini belirterek, hedef ve hayalin önemini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Hayallerdeki hedefe gözyaşı olmadan ulaşmak mümkün değil. Bir Türk Atasözü der ki; Keskin bıçak olmak için çok çekiç yemek gerekir. Ter akacak. Başarmak için çok çalışacağız! Benim kendi ilkelerimi paylaşmak isterim: İşten artmaz, dişten artar, işin hilesi dürüstlüktür, önce kontrol, sonra itimat, hafızasına güvenen daima yanılır, işte idare olmaz, takımsız lider olmaz, kuş alayıyla uçar” dedi.
“Temel vizyonumuz; halkın varoluşu”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Tufan Erhürman ise konuşmasında vizyon ve amacın önemine işaret ederek, bunun belirlenmesi halinde stratejinin etkisinin görüleceğini kaydetti. Temel vizyonlarının halkın varoluşu ve daha ileri götürülmesi olduğunu ifade eden Erhürman şöyle konuştu: “Halkımızın sosyal ve ekonomik kalkınması en önemli varoluş mücadelemiz. Ekonomik varoluşu sağlayamazsanız, var oluşunuz bir risk altındadır. Bir yandan çözüm anlamında halkımızın haklarını korurken, diğer yandan da halkımızın ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlamamızın gerekliliği ortadadır. Siyasi eşitlik olmazsa olmazımızdır. Kıbrıs sorununu adil ve kalıcı bir formülle çözülmesini istiyoruz. Bizim iki önemli sektörümüz var. Birisi turizm, birisi yüksek öğrenimdir. Bizim turizm gelirimiz 850 milyon doların üzerinde. Yüksek öğrenimde ise 700-750 milyon dolar civarında. Turizmi 12 aya yaymamız ve çeşitlendirmemiz lazım. Kıbrıs’ın turizm potansiyeli casinolardan ibaret değildir. Shakespeare’in Otello Kalesi Kıbrıs’tadır. Çok ciddi bir tarih vardır. Tarım potansiyelimizin aslında ihracatta çok önemli bir potansiyeli var. Ama biz maalesef biz turizm sektöründe dahi kendi öz ürünlerimizi tükettirmeyi bile başaramadık. Bu da bir öz eleştiri. Anamur’dan gelen su bizim için yaşamsaldır. Ancak biz bunu daha tarıma ulaştıramadık” şeklinde konuştu..
“Strateji geliştirmek önemli”
Silifke TSO Başkanı Nurettin Kaynar da konuşmasında ilçenin marka kent potansiyelinden söz ederek, tanınırlığı açısından ön sıralarda yer aldıklarından söz etti. Silifke’nin turizm, tarım ve ihracat kenti olduğunu anlatan Kaynar Silifke yoğurdu ve çileğinin yakında coğrafi işarete kavuşacağını bildirdi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz de, strateji geliştirebilmek ve liderlik yapabilmenin çağın en önemli konularından birisi olduğunu belirtti. Türkiye ile KKTC arasındaki ticaretin kotasız ve sınırsız olması gerektiğini anlatan Deniz, bu hedefe ulaşmak için plan ve programa ihtiyaç olduğunu dile getirdi.