Hatay Valisi Erdal Ata, ATSO tarafından düzenlenen müşterek meslek komitesi toplantısına katıldı.Erol Bilecik Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya Vali Ata’nın yanısıra ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, kurum İl müdürleri, ATSO meclis üyeleri ve meslek temsilcileri katıldı.
Yüzde 10 indirim çağrısı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, enflasyonla topyekün mücadeleye tam destek verdiklerini belirterek, “Son dönemde yaşanan döviz kurlarının olağandışı artışından dolayı enflasyonun çift haneli rakamlara çıkması ile vatandaşın alım gücünün düşmesi, girdi maliyetlerinin artması ve yükselen faiz oranları sonrasında firmalarımıza gerçekten son derece ağır yükler getirmiştir. Tüm bu sıkıntıları aşmak için Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından hazırlanan enflasyonla topyekun mücadele programını son derece önemli buluyor ve destekliyoruz. Zira enflasyonla mücadeleyi ne tek başına kanun ne de tek başına özel sektör yapabilir. Sorumluluk ve görev hepimizindir. Bu bağlamda odamıza bağlı firmalarımıza bu mücadelede belirlenen kriterlerde asgari 3 ay süreyle, en az yüzde on indirim yapmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz ” dedi.
“Krizin ne zaman biteceği meçhul”
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, Suriye’deki krizden en çok etkilenen şehirlerin başında Hatay, Kilis ve Şanlıurfa’nın geldiğini belirterek, “Bundan dolayı hükümetimizden beklentimiz bu illerimize özel istihdam ve teşvik paketi uygulanmasıdır. 7. yıla girmiş bir insanı krize ile yüz yüzeyiz ve bu krizin ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Türkiye’de bulunan 3.585.738 Suriyelinin, 438.649’u Hatay’da yaşıyor. Başta ekonomi, eğitim, iş yaşamı, sağlık, güvenlik, şehir altyapısı, sosyo kültürel hayat, trafik dâhil olmak üzere pek çok alanda ek yükler getirmektedir. Bu konuda herkesin taşın altına elini koyarak çalışması gerekmektedir” diye konuştu.
“Amik Ovası, Türkiye’nin en önemli ovası’
Hatay Valisi Erdal Ata, tarımın ön plana çıktığı Hatay ekonomisi için barajların önemine dikkat çekerek, “ Hatay, Suriye’de 2011 yılında başlayan krizden ülkemizde en çok etkilenen illerimizin başında geliyor. Bu sürecin bu kadar uzun sürmesi kimse tarafından beklenmiyordu. Doğru söylemek gerekirse bunun ne kadar süreceği de bilinmiyor. Hatay’ın ekonomisine genel olarak baktığımızda bir taraftan tarım ön plana çıkıyor. Amik Ovası gibi Türkiye deki en önemli ova buradadır. Özellikle sulama sorunu olmayan tarlalarımızda katma değeri yüksek endüstriyel ürünler yetiştiriliyor. Karaçay Barajı, Reyhanlı Barajı inşası ile Tahta Köprü Barajının yükseltilmesi çalışmasının tamamlanmasıyla sulanabilir arazilerin hemen hemen hepsi suya kavuşturulmuş olacaktır. Bu barajlarımız ilimizin ekonomisi açısından en önemli yatırımlardır. Tabii yapılacak iş barajların yapılması ile bitmiyor. Bir taraftan arazi toplulaştırma çalışmaları devam ediyor, Diğer taraftan da su kaybının olmaması için kapalı sistem sulama kanalı çalışmaları devam ediyor” dedi.
2018 yılında 66 adet yatırım tamamlandı
Hatay’da devam eden yatırımlar hakkında bilgi paylaşan Vali Ata, “İlimizde 2018 yılının üçüncü döneminde yürütülen 543 adet projeden 66 adedi tamamlanarak hizmete alınmış, 472 adedi devam etmekte, 5 adet projeye de çeşitli nedenlerle başlanılamamıştır. Devam eden projelerden 403 adedi imalat sürecinde, 39 adedi ihale, 19 adedi sözleşme, 7 adedi proje, 4 adedi planlama aşamasındadır” dedi.
Toplantının son bölümünde sektör temsilcilerinin sorularını cevaplandıran Vali Ata, iş insanlarından kendilerine iletilen talepleri dinleyerek ilgili Bakanlıklar düzeyinde konuların titizlikle takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.