Doğal yaşama çimento darbesi durduruldu

Türkiye’de yalnızca Hatay’da yaşayan ve nesli koruma altında olan Gazella gazella türü Hatay Dağ Ceylanı ile birlikte birçok hayvan neslinin yaşam alanlarının bulunduğu alana AYM Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı çevrecilerin açtığı davada karar verildi.

Çimento fabrikası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED Raporu’na ilişkin, Hatay Tabiatı Koruma Derneği ve köylüler tarafından ÇED raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması için açılan davada Hatay İdari Mahkeme Heyeti, alınan olumlu ÇED Raporu’nun yeterli kriterlere göre hazırlanmadığı ve uygunsuz olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı vererek, dağ ceylanlarının yaşam alanlarının korunmasına devam dedi.

Türkiye’de yaşayan 9 memeli türünden 4’ünün çimento fabrikası proje sahası içerisinde yaşadığını ve bu türlerin hiç birisine ÇED raporunda yer verilmediğini ifade eden Hatay Tabiatı Koruma Derneği yöneticileri ile köylüler, mahkemenin verdiği kararla ilgili sevinçlerini şu şekilde dile getirdi: “AYM Çimento tarafından yapılması planlanan ve ÇED olumlu raporu alınan projede bir yanlışlık olduğunu biliyorduk. Bölgede yaşayan köylüler ve bölge insanları olarak ÇED raporunun eksik ve yanlışlarla dolu olduğunu yaptığımız incelemeler sonucunda ortaya çıkardık. Bu bölgede yaşayan başta Hatay Dağ Ceylanı olmak üzere birçok nesli tehlike altında tür zikredilmemiş bile raporda. Eksik ve hatalarla dolu olan raporu inceledikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açtık. Bizler bu konuda Yüce Türk adaletine güvenen insanlar olarak kararın lehimize olacağını düşünüyorduk. Çok şükür bölgemizde yaşayan Hatay Dağ Ceylanları yaşamını sürdürmeye devam edecek. Sevinç içerisindeyiz. Adalet herkese lazım.”

 

Bir cevap yazın