İSTE’li Mucitler, TÜBİTAK ödülü aldı

Teknoversite vizyonu kapsamında girişimci ve yenilikçi öğrencileri ile birlikte yeni projelere imza atan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) TÜBİTAK’ın Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri 2018 Kayseri Bölge Yarışması’nda ikinci oldu.

Yarışmada 809 proje arasında makine imalatı ve otomotiv kategorisinde hazırladıkları yeni nesil 3 boyutlu yazıcı projesiyle ikincilik elde eden İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Alican Kazmacı ve Onur Bayraktar’ ödüllerini Erciyes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen törenle aldı.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen ödül törenine; Kayseri Vali Yardımcısı Nail Anlar, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Sebahattin Ünalan’ın yanı sıra, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Projenin dünden bugüne gelişimi hakkında bilgi veren proje yürütücülerinden Alican Kazmacı; “İSTE’nin Kuvöz isimli Ön Kuluçka Merkezi’nde geliştirdiğimiz projede; katı modelleme programlarını bilmeyenlerin de 3 boyutlu yazıcıları kolaylıkla kullanmasını amaçlayan bir entegrasyon gerçekleştirdik. 3 boyutlu yazıcıları katı modelleme sistemlerine entegre ettik. İki yıldır üzerinde çalıştığımız bu 3 boyutlu yazıcı için başlangıçta delta yazıcı modelleri üzerinde çalıştık, ardından kartezyen model yazıcılarla çalışmalarımıza devam ettik. Çalışmalarımız esnasında 3 Boyutlu yazıcıların ortak bir eksikliği olduğunu fark ettik. Yazıcılar ve tarayıcılar arasında, insansız ve bilgisayarsız doğrudan işlem yapılamadığını gördük. Bu eksikliğin giderilmesi amacıyla, doğrudan işlem yapmayı mümkün kılacak bir ürün geliştirme çalışması yaptık. Prototiplemede var olan ticari açığı kapatmak için faydalı olacağını düşündüğümüz ürünümüz gelişim aşamasındadır. Bu projede geliştirdiğimiz sistem ile hazırlanan tasarımların üç boyutlu olarak kolaylıkla üretilebilecektir. Yarışmada derece almış olmaktan dolayı gururluyuz. Rektörümüze ve hocalarımıza bize verdikleri destekler için minnettarız” dedi.

 

Bir cevap yazın