Fuat Tosyalı’dan sürpriz yatırım müjdesi

Japonya’dan Türkiye’ye gelmesi hedeflenen yeni yatırım fırsatları ve 3’üncü ülkelerle işbirliği olanaklarının değerlendirildiği 24’üncü DEİK/Türkiye – Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı, iki ülkeden yaklaşın  dev firmaların üst düzey yöneticileri ile yaklaşık 500 iş insanını buluşturdu.

Toplantıya, iş dünyasının yanısıra T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan, Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, KEIDANREN Eşbaşkanı Kenichiro Yamanishi, KEIDANREN Eşbaşkanı Tamotsu Saito, DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı ve DEİK Cezayir İş Konseyi Başkanı olan babası Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı da katıldı.

“Türkiye, küresel bir aktördür”

Japon devlerini Türkiye’de ağırlayan DEİK/ Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı, iki ülke arasındaki dostluğun, ticaretin çok ötesine geçtiğini belirterek, “Japonlar ile Türkler el ele verdiği zaman başaramayacakları hiçbir iş yoktur” dedi.

Çin iş birliğine vurgu yapılsa da Türkiye’nin Asya açılımının esas olarak 1980’lerin başlarında, Türkiye’nin liberalleşmeye, serbest piyasa ekonomisine geçmeye ve dünyaya açılmaya ilk başladığı dönemde Japon şirketlerinin Türkiye’ye gelmesiyle başladığını hatırlatan Tosyalı, Türkiye’nin Doğu ile yaklaşırken, ekseninin kaydığı, Batı’dan uzaklaşıldığı, endişelerin olduğu yargısının kesinlikle doğru olmadığını vurguladı.

Japonya referanslı bir örnek veren Tosyalı, “Ülkemizdeki yaklaşık 200 civarında Japon firmasının çoğu burada üretim yapıyorlar ve sadece iç pazara değil Gümrük Birliği’nin de sağladığı avantajlardan yararlanarak, Avrupa’ya ihracat yapıyorlar. Japon firmaları, esas olarak ülkemizin Batı ile Doğu’yu birleştiren köprü konumuna yatırım yaptılar, beraber çalışıp ürettik ve beraber kazandık. Bundan sonra da kazanmaya devam edeceğiz. Birçok şeyi değiştirebilirsiniz ama coğrafyayı değiştiremezsiniz.  Türkiye, bir yere yönelip, sırtını diğerlerine dönen bir ülke değildir, olamaz da. Türkiye bir koluyla Batı’ya diğer koluyla da Doğu’ya uzanan, hem Asya hem de Avrupa ile iş yapabilen bir ülkedir, tam anlamıyla küresel bir aktördür” ifadelerini kullandı.

İkili ortaklıklar önemli

Keidanren Eş Başkanı Kenichiro Yamanishi ise Asya’nın batı ucundaki Türkiye’nin, Avrupa Birliği ülkeleriyle gerçekleştirdiği Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ile kendi networkünü gerçekleştirdiğini söyledi. Japonya ve Türkiye’nin de STA imzaladığı zaman karşılıklı ikili iş ilişkilerinin geliştireceğini belirten Yamanishi, “Bugün gerçekleştirdiğimiz forumla, iki ülkenin ikili ilişkilerin genişletilmesi için ikili ortaklıklar kurulacağını ve yeni projelerin konuşulmasını temenni ediyoruz” dedi.

Tosyalı’dan Afrika’ya yatırım atağı

24’üncü DEİK/Türkiye – Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısının ‘Üçüncü Ülkelerde İş Ortaklığı Fırsatları: Afrika’ konulu üçüncü oturumunda yaptığı konuşmayla katkı sunan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise Afrika’da Cezayir’den sonra ikinci bir ülkede daha yatırım yapacaklarını müjdelerken, bu yatırımın en geç yıl sonuna kadar başlayacağını söyledi.

 

Bir cevap yazın