Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde 06-09 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ve sağlık teknolojilerine yön vermesinin yanında sağlık ve mühendislik bilimlerini buluşturacak olan “Uluslararası 3D Medikal Baskı ve Simulasyon Kongresi”nin açılışı yapıldı.
MKÜ Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans Salonu’nda başlayan kongrenin açılış programına Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Kongre Başkanı Doç.Dr. Emre Huri ve Prof. Dr. Young Lae Moon, 11 ayrı ülkenin 17 üniversitesinden uzmanlar, bilim insanları ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Hatay ive MKÜ tanıtım videolarının gösterimi ile başlayan program, MKÜ Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Emre Huri ile Güney Kore Chosun Üniversitesi’nden Prof. Dr. Young Lae Moon’nın yaptığı açılış konuşması ile sürdü.
Prof. Dr. Huri, “Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve doğup büyüdüğüm bu kentte böyle bir organizasyonu yapmaktan gurur duydum. Kongremizin konusu tıpta son yıllarda popülaritesi hızla artan 3D yazılımı ile organ modelleme ve sanal gerçeklik ile tedavi yöntemleri üzerine hazırlanmıştır. Kongrede alanında uzman ulusal ve uluslararası 41 konuşmacı ile 11 farklı ülkeden 17 üniversiteden 500’den fazla bir katılımla bu programı gerçekleştirmekteyiz” dedi.
“Yeni buluşlar birbirini izliyor”
Daha sonra söz alan MKÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan Kaya, tıp dünyasındaki hızlı gelişmelere dikkat eçkerek, “Üniversitemizin ev sahipliği yaptığı “3D Baskı ve Similasyon Kongresine” hoş geldiniz. Tıp teknolojisi çok hızlı gelişmekte yeni buluşlar birbirini izlemektedir. İnsanların kaliteli sağlık hizmetleri alabilmesi fiziksel yatırımların yanı sıra nitelikli kadroların yetiştirilmesiyle mümkündür” dedi.
“Üç boyutlu baskı teknolojisi yeniliklerin önünü açtı”
On bir farklı ülkeden bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen “Uluslararası 3 Boyutlu Medikal Baskı ve Simulasyon Kongresi”nin alanında yapılmış geniş kapsamlı ilk kongre olma özelliğini taşıdığını ve bu önemli etkinliğin Hatay’da gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Hatay Valisi Erdal Ata ise, “Günümüzde baş döndürücü bir gelişim hızına ulaşan teknoloji, her alanda hayatımızı değiştirip kolaylaştırmaktadır. Şüphesiz bu değişimlerin en önemlisi sağlık alanında yaşanan teknolojik gelişmelerdir. Bu teknolojilerden biri de üç boyutlu baskı teknolojisidir. Üç boyutlu baskı teknolojilerinin gelişmesi tıp alanında da bazı yeniliklerin önünü açmıştır. Tıpta çoğunlukla cerrahi implant alanında kullanılan üç boyutlu baskı teknolojisi, son yıllarda bioprinting (biyoyazdırma işlemi) teknolojisiyle beraber organ üretimine kadar geniş bir çalışma alanına dönüşmüştür. Bu kapsamda 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin bizler için artık ‘hayati’ önem taşıdığını söylemek mümkündür. Çünkü 3 boyutlu yazılım teknolojisinin tıbba kattığı en önemli özellik kişiye özel üretim yapabilme olanağı sunmasıdır” dedi.
“Sağlık ve teknoloji Hatay’da kesişti”
Kongrenin, katılımcıların farklı bilgi ve tecrübelerini paylaşmasıyla daha da zenginleşeceğini ifade eden Vali Ata, “Simulasyon yöntemlerinin kullanılması ile ameliyatlar sanal ortamda yapılabilmekte, bu şekilde eğitime katkı sağlanmaktadır. Simülasyonda eğitimin ve vaka senaryolarının tekrarlanabilir, standardize olması ve sonuçların objektif olarak değerlendirilebilir olması, ayrıca yapılan hataların bir zarara neden olmaması sağlık eğitimine çok önemli avantajlar getirmiştir. Sağlık ve teknoloji alanlarının kesiştiği ve ortak çalışmaların yapılacağı “Uluslararası 3 Boyutlu Medikal Baskı ve Simulasyon Kongresi”ndeki çıktılar ile sağlık alanında gelecekte yaşanacak gelişmelerin nüvesini oluşturacak uluslararası yeni projeler planlanacaktır. Ayrıca katılımcılar arasında bilimsel ve sosyal bir ilişki sağlayacak ve katılımcıların farklı bilgi ve tecrübelerini paylaşmasıyla daha da zenginleşecek olan kongre, inanıyorum ki sağlık alanında ufuk açıcı sonuçlar doğuracak ve öğrencilerimizin kariyer planlarında da yeni bir vizyon oluşturacaktır” dedi.
Açılış programı, Kongre Başkanları Doç. Dr. Emre Huri ve Prof. Dr. Young Lae Moon tarafından Kongreye katılım ve katkılarından dolayı Vali Ata ile HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a birer plaket takdim edilmesi ile sona erdi.