İş adamlarının yeni ihracat rotası; Afrika

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ev sahipliğinde düzenlenen ve iki gün süren Türkiye – Afrika Ticari ve Ekonomik İlişkiler İstişare Toplantısı’na katıldı.

JW Marriott Otel’de düzenlenen ve DEİK yöneticileri, 33 farklı Afrika ülkesinin Ankara Büyükelçisi ve 38 Afrika İş Konseyi Başkanlarının da katıldığı toplantıda, Afrika ülkelerinde Türk yatırımlarının artması, ekonomik refahın ve istihdamın artması amacıyla istişarede bulunuldu.

DEİK Cezayir İş Konseyi Başkanı olan Fuat Tosyalı da, Türkiye ve Afrika arasındaki dostluk köprüsünün yatırımlarla daha da güçlenmesinin ve iki ülkenin sahip olduğu mevcut potansiyelin birleştirilmesinden güzel sonuçlar elde edildiğini belirtirken, istihdama katkı sunmak ve yatırımların önünü açmak adına tespitlerini paylaştı.

 

Türkiye –  Afrika ticari ilişkilerinin karnesini açıkladı

45 Afrika ülkesiyle Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması, 28 ülkeyle Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ve 11 ülkeyle de Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması imzaladıklarını ifade eden Bakan Ruhsar Pekcan da, bu anlaşmalara yenilerini eklemek üzere müzakerelerin devam ettiğini dile getirdi.

10-11 Ekim’de İstanbul’da Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nun ikincisini düzenleyeceklerini de ifade eden Pekcan, bu kapsamda, tüm ülkelerin ticaret bakanlarına ve Afrika’daki bölgesel ekonomik örgütlerin genel sekreterlerine davet mektuplarını büyükelçilikler aracılığıyla ilettiklerini dile getirdi.

Afrika kıtasındaki tüm ülkelerle ilişkilerinde temel mantığın ortaklık temelinde hareket ederek beraberce büyümek ve kalkınmak olduğunu belirten Bakan Pekcan, toplantısının sonunda Afrika ile ikili ticari ilişkilerin 2017 yılı sonu itibariyle karnesini de şöyle açıkladı: “ Ticaret hacmimiz: 20,5 milyar dolar – Ticaret Müşavirliği sayımız: 26 – İş Konseyi sayımız: 43 – THY’nin sefer yaptığı ülke sayısı: 33 -Yatırım tutarımız: 66 milyar dolar.”

 

Bir cevap yazın