Lütfü Savaş’a meclis freni

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi, Ağustos Ayı Olağan Toplantısı gergin anlara sahne oldu. 9’u ek olmak üzere toplam 64 maddenin görüşülerek karara bağlandığı toplantıda, Hatay’ın 15 ilçesindeki cadde ve sokakların asfaltlanması, yeni parklar yapılması, mevcut parkların modernize edilmesi için başkanlıkça istenen 250 milyon TL borçlanma yetkisi teklifi Ak Parti’li ve bazı MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Daha önce gündeme gelen ve komisyona havale edilen gündem maddesi ile ilgili Ak Parti çoğunluğundaki Bütçe Komisyonu’nun borçlanmanın reddine karar verdiği komisyon raporu 47 kabul, 30 red oyuyla kabul edildi.

Park ve bahçelere de 10 bin lira yetki çıktı

Mecliste ayrıca, Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen 2018 mali yılında belediye bütçesi dahilinde Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı ile Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yapılması planlanan proje ve yatırımların finansmanı için 250.000 lira borçlanma yapılması ile ilgili komisyon raporu görüşülerek, ancak 10.000 lira borçlanma yetkisi verilmesine de oy çokluğu ile karar verildi.

“Gereğini halkımız yapar”

250 milyon TL borçlanma yetkisi talebinin gerekçesini anlatan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “4 yıl 4 aydır büyükşehir başkanıyım. Sayıştay, Valilik, İçişleri Bakanlığı, adli mercilerden bugüne kadar bizime ilgili ‘ahlaksızlık, hırsızlık, yolsuzluk” adına hiçbir ceza almadık. Tasfiye sırasında borçlar Büyükşehir ile HATSU’ya bırakıldı. Buna rağmen borçlarımızı düzenli şekilde ödüyoruz. Müteahhitlere 100 milyon civarında borcumuz var. Bunun dışında hiçbir vergi, SSK primi ya da devlete borcumuz yok. Hatay Halkı, bizi hizmet etmek için seçti. Biz de 4 yıl 4 aydır tarafsız şekilde Hatay’ın her tarafına hizmet götürmeye çalışıyoruz. Borçlanma yetkisi verirseniz, altyapıdan ötürü açılan bütün yolları kapatıp beton asfaltlarız. Yok eğer yetki vermezseniz de, Hatay halkına bunu anlatır, 8 ay sonra da halkımız gereğini yapar” dedi.

“Sağduyulu olmak gerekiyor”

CHP’li Meclis Üyesi Selim Matkap da Ak Parti’li vekillere tepki göstererek, “İbni Sina’nın ‘Hiç kimse görmek istemediği kadar kör olamaz’ sözünü yaşıyoruz. 2002’de ülkenin borcu 150 Milyar Dolar iken, AKP hükümetleri döneminde bu borç yüzde 330 arttı, 470 milyar dolara çıktı. Buna ses çıkarmıyorsunuz da, Hatay BŞB’nin makul borçlanma istemine karşı çıkıyorsunuz. Sadece Afrin Operasyonu’nda Büyükşehir 22 milyon liralık asfaltlama hizmetinde bulundu. Hükümetten tek kuruş destek gelmedi. Buna sesinizi çıkarmadınız. Objektif ve sağduyulu olmamız gerekmiyor mu?” şeklinde konuştu.

 

 

 

Bir cevap yazın