İskenderun’da bir ilki gerçekleştirdi

İskenderun’da kalp rahatsızlığı yaşayan ve doğuştan kalbinin delik olduğu anlaşılan 18 yaşındaki Yusuf Demirçelik, göğüs kafesi açılmadan gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuştu. Göğüs ağrısı şikayetiyle gittiği Dörtyol Devlet Hastanesi’nde kalbinde doğuştan delik bulundu tespit edilen 18 yaşındaki Yusuf Demirçelik gittiği Özel Gelişim Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Doç. Dr. Çetin Murat Songur ve ekibi tarafından ilk kez gerçekleştirilen minimal invaziv kalp cerrahisi yöntemi ile göğüs kafesi açılmadan ameliyat edildi. 5 santimetre kesikten uygulanan ameliyatla 48 saat içinde taburcu edilen Yusuf Demirçelik’in sağlık durumu oldukça iyi.

 “Kalp hastalığı genç yaşa düştü”

Operasyonla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Çetin Murat Songur, dünyada tüm cerrahi branşlarda olduğu gibi kalp ameliyatlarında da daha küçük kesiklerle insan anatomisine en az zararı vererek müdahale etme oranının arttığını söyledi. Kalp hastalıklarının daha genç yaş gruplara inmesiyle birlikte hastalarda kozmetik kaygıların arttığını belirten Doç. Dr. Çetin Murat Songur, “Ülkemizde de bu tarz ameliyatlar yapılmaya başlandı ama dünya genelinde olduğu kadar yaygınlaşamadı. Biz de İskenderun’da, bu bölgede 5 santim kesikten kapak onarımı artı doğuştan kalp deliği olan bir hastanın kalp deliğini kapattık. Hastamız gayet sağlıklı. Kamera desteğiyle kalbin görüntüsünü bir monitöre alıyoruz ve bütün cerrahi işlemi ekrandan yapabiliyoruz. Böylelikle tüm göğüs kafesini açmadan kamera desteğiyle bu ameliyatları gerçekleştirebiliyoruz” dedi.

“Özel deneyim gerekiyor”

Gerçekleştirilen bu operasyonla hastanın ikinci günde taburcu edildiğini sözlerine ekleyen Songur, “Önemli noktalardan bir tanesi de kalp ameliyatlarında çok fazla miktarda kan ve kan ürünü ister istemez kullanılmakta. Biz bu hastamıza bu ameliyattan sonra hiç kan ve kan ürünü transfüzyonu yapmadık, gerek görmedik. Bunlar hastanın ilerleyen zamanlarda iyileşmesine daha hızlandıracak, enfeksiyon oranlarını daha azaltıcı normal hayata biran önce dönmesini sağlayacak prosedürler ve yaygınlaşacağını düşündüğümüz prosedürler. Özel bir deneyim gerektiren prosedürler. Tüm cerrahi branşlarda olduğu gibi artık kalp cerrahisinde de bu ameliyatların sayısının daha da artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“Gözümü korkutmuşlardı”

Sağlığına kavuşan 18 yaşındaki Yusuf Demirçelik ise göğüs kafesinin açılması ve büyük ameliyatın kendisini korkuttuğunu belirterek, “İlk göğüs ağrısıyla başlamıştı. Dörtyol Devlet Hastanesi’ne görünmüştüm. Oradan özel hastaneye sevk edildim. Buraya geldim Doktorum Çetin Murat Songur ameliyat demişti. Biraz gözüm korktu. Büyük bir kesik açılacak diye normalde her iş yapamazsın diye gözümü korkutmuşlardı. Küçük bir kesik açıldı. Şuan her işimi yapabiliyorum. Doktoruma ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Doktorumuzdan Allah razı olsun”

Anne Gülbeyaz Demirçelik ise oğlunu sağlığına kavuşturan Kalp Damar Cerrahisi Doç. Dr. Çetin Murat Songur ve ekibine teşekkür ederek, “Çok memnun kaldık, kapalı bir ameliyat olunca. Oğlumun geleceği söz konusuydu açık ameliyat olsaydı eğer, çalışamaz, iş yapamaz. Çünkü geleceği var çocuğumun. Kapalı ameliyat olunca hiçbir engel kalmadı. Çok şükür iyi. Kontrole geldik her şey iyiye gidiyor. Doktorumuzdan Allah razı olsun” dedi.

Bir cevap yazın