‘İlk 6 ay sadece anne sütü’ diyerek yine söze başlıyorum. Bu dönemde su bile vermenize gerek yok. Bu dönemde yapacağınız tek şey sık emzirmek yoluyla süt üretimini devamlı hale getirmek olmalı. Geçen yazımda ek gıdaya geçiş döneminden ve bu dönemde tercih edilecek besinlerden ve bu besinlerin sıralamasından bahsetmiştim.
9-12 aylar arası bebeğiniz rahatça tek başına oturmalı, mama, hayır gibi basit sözcüleri anlamalı, parmaklarla kıskaç yapma, kabı tutma, dilin yana yönelmesi gibi nöromotor gelişim basamaklarını tamamlamış olmalıdır. Bu dönemde küçük parçaları yerden parmakları ile alabilecekleri unutulmamalı ve sizin gözetiminiz dışında ağzına yabancı maddeleri götürmemesi açısından bebeğiniz mutlaka sizin denetiminiz altında olmalıdır.
Anne sütü bu dönemde bebek her istediğinde verilmeli, bebeğin sadece ek gıda alarak emmeyi bırakması engellenmelidir.
9-12 aylar arasında beslenmenin yüzde 40’ı hala anne sütü, yüzde 60’ı ek gıda olmalıdır. 300- 350 kalori/gün bu dönemde ek gıdadan alınacak yeterli kalori miktarıdır. Günde 3-4 öğün ve bir öğünde 250 mL. yani bir kâsenin yarısı kadar beslenmesi yeterlidir. Bebeğin doyma duygusuna saygı gösterilmeli, yemeye ve tabağı bitirmeye zorlanmamalıdır. Beslenme saati bir görev gibi değil karşılıklı keyifli zaman geçirerek, iletişim kurarak geçirilmelidir.
Sebzeler kısık ateşte haşlanarak, fazla su ilave edilmeden püre haline getirilmeli, hemen tüketilmelidir. Pürtüklü gıdaya geçiş dönemi olan bu dönemde çocukları bu pürtüklü gıdalara alıştırmak katı besinlere rahat geçmelerini sağlayacaktır.
Bir önceki yazımda belirttiğim gıdalara ek olarak pırasa, bamya, lahana ve taze fasulye uzun lifli besin kaynakları püre haline zor getirildiklerinden 9 aydan sonra verilmelidir. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler pişirildikten hemen sonra tüketilmelidir.
1 yaşından itibaren bebeğiniz aile sofrasına sizinle birlikte oturabilir. Sizin yediğiniz yemekler bebeğinize tuzsuz baharatsız olanları sunulmalıdır.
Çok sevdiğim Prof. Dr. Raşit Yağcı hocamın çocuk beslenmesi ile ilgili sözleri ile bitirmek istiyorum:
“Çocuğunuza patates kızartması yerine püresi veya fırın patates, hamburger yerine peynirli tost, kola yerine ayran veya doğal meyve suyu, kremalı kakaolu tatlı yerine süt tatlısı veya dondurma, cips yerine fındık, ceviz, üzüm (büyüdükten sonra ); markette satılan krem çikolatalar yerine bal reçel yediriniz.”
EMZİRME VE ANNE SÜTÜ DESTEK YÖNTEMLERİ İÇİN İNSTAGRAM SAYFAMI TAKİP EDEBİLİRSİNİZ; @annesutudoktoru