28 gün tartışmasına nokta

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Mecliste yaptığı açıklamada, bedelli askerlik düzenlemesinin de bulunduğu “torba kanun” teklifini Meclis Başkanlığına sunduklarını belirtti.

Bedelli askerlik düzenlemesinden 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğanların yararlanacağını ifade eden Muş, bu kapsamda ödenecek bedelin 15 bin lira, askerlik süresinin de 28 gün olacağını vurgularken, düzenlemeden yararlanmak isteyen çalışanların ücretsiz izinli sayılacağını ve iş akitlerinin feshedilmeyeceğini söyledi.
Mehmet Muş, askerliğe elverişsiz derecede engelli olanların da aynı bedeli ödeyerek düzenlemeden faydalanabileceğini, onların 28 günlük eğitimden muaf tutulacağını belirterek, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ise bedelli askerlik düzenlemesi kapsamında 2 bin avro bedel ödeyeceğini ve uzaktan eğitim alacağını söyledi.
Muş, bedelli askerliğe ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisinin Milli Savunma Bakanlığı’na verileceğine, askerliğin yapılacak yeri de Bakanlığın belirleyeceğine dikkat çekti.

Sağlık Turizmi düzenlemesi

Muş, söz konusu kanun teklifinde sağlık turizmine ilişkin düzenlemenin de bulunduğunu, bu düzenleme kapsamında, Sağlık Bakanlığı yönetiminde Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi kurulmasının öngörüldüğünü aktardı.

Kamu hastanelerinde yetişmiş, yüksek nitelikli ve özellik gerektiren bazı cerrahi operasyonları yapabilecek hekimlerin kamuda kalmasını teşvik edecek düzenlemelerin bulunduğuna işaret eden Muş, bu anlamda kamunun daha rekabetçi olmasının sağlanacağını ifade etti.
Toplam 18 maddeden oluşan “torba kanun” teklifinde, TSK’ya subay kazandırılmasına ilişkin düzenlemenin de bulunduğunu belirten Muş, “Hava Kuvvetlerinde subay edinme programları yapılmaktadır. Kara Kuvvetlerinde de uygulanmaktadır. 2,3 ve 4’üncü sınıflardan belli şartlarda, Milli Savunma Üniversitesine öğrenciler gelebilmektedir. Bununla alakalı bir süre uzatımı söz konusu. 2020’ye kadar yetki veriyoruz. 2,3 ve 4’üncü sınıflardan, subay edinme programı kapsamında, çeşitli üniversitelerde kriterleri taşıyanlar, Milli Savunma Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre temin olacaktır” dedi.
Mehmet Muş, teklifte ayrıca, yasa dışı bahislerle mücadele konusunda da düzenlemelerin bulunduğuna işaret etti.

28 gün tartışmasına nokta

Mehmet Muş, özellikle sosyal medya üzerinden, bedelli askerlik düzenlemesinde 28 gün olarak öngörülen eğitim süresinin kaldırılmasına ilişkin taleplerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, “Bedelli askerlikle ilgili teklifte, 28 günlük temel askerlik eğitimi talep edilmektedir. Şu an bununla alakalı herhangi farklı bir düzenleme olmayacaktır. Bu kanun teklifinden faydalanmak isteyen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bunu yerine getirecektir” dedi.
Yeni bedelli askerlik düzenlemesinin şu an itibarıyla 1 milyon 324 bin civarında kişiyi ilgilendirdiğini ve bir öncekinden daha fazla başvuru olacağını söyleyen Muş,  bedelli askerlikten sağlanacak gelirin Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılacağını ifade etti.

 

Bir cevap yazın