Serkan Topal’dan eğitim şifresi!

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyeliği’ne seçilen CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, ilk soru ve araştırma önergesinin konusu olan ülkedeki eğitim sistemini bu kez Meclis Kürsüsü’nde gündeme getirdi.

TBMM’de eğitim sistemi ve sorunları üzerine gündem dışı konuşma yapan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, yeni Milli Eğitim Bakanı’na seslenerek  “Ziya Hoca, ne yazık ki 16 yıllık bir enkazı devir aldı” diyerek, eğitim sistemindeki sorunların çözümünün CHP’de olduğunu savundu.

“Eğitimde sürekli bir şeyler dayatılıyor”

Eğitimin bir devlet politikası olması gerektiğini ifade eden Topal, “Eğitimdeki sorunlara değinmeden önce şunu söylemek istiyorum. Bakıyoruz ki; ortada bir hükümet yok, hükümet programı yok, bakanlar yok… Biz muhtemelen bundan sonra tüm sorunlarımızı Meclis Başkanımıza dile getireceğiz ve sorunların çözülmesi noktasında yine eskiden olduğu gibi adaleti tesis edinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz. Eğitimin önemini anlatmama gerek yok. Ancak şunu çok iyi biliyoruz ve görüyoruz ki; 16 yıllık AKP iktidarında tam 7 Millî Eğitim Bakanı ve bu bakanların görev süresi içerisinde de tam 14 eğitim sistemi değiştirildi. Gerçek olan bir şey var ki; eğer 7 Millî Eğitim Bakanı değişiyor ve 14 eğitim sistemi değiştiriliyorsa burada bir sorun var demektir. Bakın, burada eğitimde LGS, SBS, OKS, TEOG, LKS, ÖSS, ÖYS, YGS, LYS, YKS o kadar çok değişti ki, inanın alfabede artık harf kalmadı. Bundan sonra ne olacak acaba? ‘S, S, S’ sonu hep ‘S’ ile bitiyor. Dolayısıyla bizlere eğitimde sürekli bir şeyler dayatılıyor. Dayatmalara bakacak olursak eğer; mesela ‘FATİH Projesi’ çöktü. Ataması yapılmayan öğretmenler cami önlerinde bekleyen güvercinlere benzetildi, sonra miting alanlarında barış güvercinleri uçuruldu. MEB’in yetkileri vakıflara devredildi. Karaman’da, İzmir’de, Osmaniye’de ciğerimiz yandı. Çocuk istismarlarına ‘Bir kereden bir şey olmaz’ dendi. Aladağ’da çocuklar cemaatin yurdunda çığlık çığlığa içeride kaldı, anaların yüreği ağladı. Dershaneler kapatıldı, kapatılmadı merdiven altı temel liselere dönüştürüldü. Andımız kaldırıldı, Atatürk öğretim programlarından çıkarıldı. Yöneticilerin neredeyse tamamı yandaşlardan atandı. PISA, dünya sonuncusu olduk. Yandaş olmayanlar sözleşmeli öğretmen olarak atanmadı. Haksız yere FETÖ bahanesiyle görevden alınan insanlar intihar etti, suçsuz oldukları anlaşıldı, çocukları anasız babasız kaldı, vicdanlar yine sızlamadı. FETÖ’nün sohbet toplantılarından çıkmayanlar, övgüyle ondan bahsedenler maalesef bakan oldu. Öğretmenler, müdür odalarında yandaş bir eğitim sendikasına zorla üye yaptırıldı. Onlarca, yüzlerce, binlerce kadın öğretmen yönetici odalarında istismarlarla karşı karşıya geldi, ‘Konuşursan KHK’yle ihraç edilirsin’ tehdidinde bulunuldu. Atatürkçü yüzlerce, binlerce öğretmen açığa alındı. Her yere üniversite kuruldu ama maalesef üniversiteler bölündü, öğretim üyeleri atanmadı. Liselere yerleştirme kılavuzu yayınlandı, kimse anlamadı. ‘Yeşil, mavi, komşu’ derken vallahi bu denklemi kimse çözemedi. Milletvekili arkadaşlarım da çözemedi. Annesi babası olmayan çocuklarımıza eğitim öğretim desteği verilemedi. Ve bunun gibi nice eğitim sıkıntısı 16 yıllık AKP iktidarında gün yüzüne çıktı” diyerek, sorunları dile getirdi.

“Ziya Selçuk on altı yıllık bir enkaz devraldı”

Yeni sistemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 16 yıllık bir enkazı devir adlığını söyleyen Serkan Topal, “Kendileri burada değil, muhtemelen danışmanı da söyler; ‘Ziya Hocam, gerçekten işiniz zor. On altı yıllık bir enkazı devraldınız. Çözüm ben de var, biz de var, Cumhuriyet Halk Partisi’nde var. Ama siz hangi yöntemi kullanacaksınız, gerçekten onu merak ediyorum?’ Eğer haktan, hukuktan, adaletten, liyakatten, dürüstlükten yana tavır alırsanız, biz her zaman yanınızda olacağız. Ben şunu söylüyorum, özellikle AKP’li bütün arkadaşlara söylüyorum: Gelin, bir komisyon kuralım. Gelin, eğitimi siyasallaştırmayalım. Ve gelin bir ‘Eğitimi’ hükümet politikası olmaktan çıkaralım ve bir devlet politikası yapalım. Öyle bir yasa çıkaralım ki, yirmi otuz yıl kimse oynamasın; kimse çocuklarımızın geleceğiyle, ülkemizin geleceğiyle oynamasın. Sizlere soruyorum; Meclis Başkanım; yıllarca başbakanlık yaptınız, bakanlık yaptınız ve şu anda TBMM’nin Başkanısınız. Bütün milletvekili arkadaşlara soruyorum; değerli arkadaşlar; bugün bir veli olarak mutlaka torununuz çocuğunuz vardır; hangi öğrenci, hangi veli, hangi bakan, hangi milletvekili, hangi öğretmen bu eğitim sisteminden memnun? Gelin bunu birlikte çözelim” şeklinde konuştu.

 

https://www.facebook.com/SerkanTOPAL01/videos/2002762016400762/

Bir cevap yazın