‘Soğan Kuru’ aldı başını gidiyor

Dolar Kuru’nu aşan soğan ve patates fiyatlarının cep yakması, hem üreticiyi, hem de tüketiciyi olumsuz etkiledi. Amik Ovası’nda tarlada 1,5 lira iken tüccarların ve komisyoncuların elinden geçen soğan bugün bazı tezgahlarda 7 liradan satışa sunuldu. Üreticiler, hava şartları dolayısıyla bu sene soğanda beklenen verimi elde edemediklerini belirterek, fiyatları yükselmesini komisyonculara bağlarken, vatandaşlar ise fiyatların aşırı derece yükselmesinden dert yandı.

Soğan rekoltesinde düşüş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Hatay İl Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Amik Ovası’nda geçen yıl 46 bin 500 dekar alanda 198 bin 993 ton verim alınan soğanda, bu yıl ekilen 42 bin dekar alanda 173 bin 800 ton rekolte alınmasının hedeflendiği belirtildi.

Üretici isyanda

Amik Ovasındaki üreticiler, geçen yıl 75 kuruş ile bir lira sattıkları soğanın, bu yıl kilosunun 1,5 – 2 liraya yükseldiğini belirtirken, “Komisyoncular benden 1,5 liraya alıyor, o diğer komisyoncuya, o da haldekine devrediyor. Haldeki çıkışı da 6 lira oluyor. Marketlere, manavlara gidene kadar kilosu 6,5 – 7 lirayı biliyor” açıklamasını yaptı.

“Geçici bir durum olduğunu düşünüyorum”

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir ise, bu sezon kentte hasat edilen soğanın en yüksek tarla fiyatının 1-2 lira olduğunu belirtirken, markette ise fiyat farkının yüzde 300’e kadar artabildiğini ifade etti.

Gerek ekim alanlarının azalması, gerek verim azlığından dolayı ürün bazında bir boşluk oluştuğunu ifade eden İncefikir, “Şu anda sadece Reyhanlı’da soğan hasadı var. Diğer yerler henüz çıkmış değil. Ankara Polatlı, Ereğli, Niğde tarafı, Trakya, Amasya bölgesi henüz çıkmadı. Bu boşlukta fiyatların fırlaması aslında ekonomik anlamda çok anormal, belirsiz bir durum değil. Geçici bir durum olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de en yüksek soğan rekoltesini barındıran bölgelerde yetişen ürünlerle beraber fiyatın normale ineceğini ve belirli bir seviyede gideceğini tahmin ediyoruz” dedi.

 

Bir cevap yazın