Emziren anne dikkat!

Unutmayın; sağlıklı nesiller için anne sütü çok önemlidir. Anne sütü ile besleyerek çocuğunuzu sadece emzirdiğiniz dönem değil, hayat boyu kanser, obezite gibi birçok hastalıktan ve alerjilerden koruyorsunuz. Emzirme ve relaktasyon polikliniğini açmamızdaki en büyük gayemiz; bebeklerimizin anne sütü almasına yardımcı olmak, emziriyorlarsa annelerin mevcut anne sütlerini artırmak ve en az 2 yıl emzirmeye devam etmelerini sağlamak.

Bu hafta emzirirken dikkatli tüketilmesi ve asla tüketilmemesi gereken gıdalardan bahsedeceğim.

* ALKOL, SİGARA; zararlı ve bağımlılık yapıcı bu iki madde, bebekte geri dönüşü olmayan hasarlara yol açtığından gebelikte ve emzirirken ASLA kullanılmamalıdır.

* İLAÇ KULLANIMI; emziren annelerde çok önemli olup Aile Hekiminize, Kadın Doğum Uzmanınıza veya Çocuk Hastalıkları Uzmanına danışmadan ASLA ilaç kullanmamanızı öneririm. Sürekli kullandığınız ağrı kesici gibi bir ilacın bile emzirme döneminde kullanılması sakıncalı olabilir.

GELELİM DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLERE!

* Kahve; eğer ‘Kahvesiz yapamıyorum’ diyenlerdenseniz günde 1 bardağa kadar tüketmenizin zararı olmayacaktır. Fakat bir bardaktan fazlası bebekte huzursuzluk, süt salınımında azalmaya neden olabilir. Günde 2 bardaktan fazla çay da benzer etkilere neden olabilir.

* Soda, kola gibi gazlı içecekler katkı maddesi içeren gıdalar sütünüze geçip bebeği huzursuz edebilir. Fakat DOĞAL MADEN SUYU yararlıdır ve sütünüzün kalitesini artıracaktır.

* Yeşilçay, adaçayı; bu dönemde sıvı dengesi ve hormonal denge üzerine istenmeyen etkiler yaratmaktadır.

* Gaz Yapan Yiyecekler; sebzeleri pişmiş olarak, meyveleri de komposto olarak tüketirseniz gaz yapıcı özellikleri azalacaktır. Gaz yapmaması için kuru baklagiller önce haşlanıp suyu dökülmeli ve sonra pişirilmelidir. Gaz yapan besinler diyetten çıkarılmamalı, bebeği takip ederek hangi besinler gaz yapıyorsa azaltılarak tüketilmelidir. Unutmayın ki; bazı bebeklerin siz ne yerseniz yiyin gazları sıkıntı yaratmaz!

* Aşırı tuzlu besinler; şalgam, tuzlu yoğurt, salamura ürünler tüketmeniz sıvı dengesinde bozulmalara yol açabilir.

* Egzersiz; laktasyondaki anne hafif-orta düzeyde egzersizler yapabilir. Hatta günlük 30 dakika süreyle hafif ritmde yürüyüşler yapması annenin sütünü artıracaktır. Fakat ağır egzersizler yapmak anne sütünde azalmaya neden olabilir. Egzersiz sonrası sütte laktik asit artışı ve terleme sonrası sodyum ve klor düzeylerinin artması anne sütünün tadını değiştirir. Bazı bebekler bu tattan hoşlanmaz.

* Eğer bebeğiniz doğduktan 8 haftadan sonra mensturasyon kanamalarınız başladıysa veya bebek altı aylıktan büyük ise anne emzirmeye devam etse bile gebelik riski artmaktadır. Östrojen ve progesteron içeren preparatlar anne sütünde azalmaya yol açabilmekte ve laktasyon süresini kısalmaktadırlar. Doğum kontrol yöntemi önerileri için aile hekiminiz ile görüşmenizi öneririm.

Emzirme döneminde beslenme ile ilgili sorularınız için, İskenderun Devlet Hastanesi Yeni Bina zemin kattaki Emzirme Polikliniğimize gelebilir, bizi arayabilirsiniz. Randevu almak için: 03266182424 dahili kod: 320

 

Bir cevap yazın