Sütünü artırmak için neler yemelisin?

Emziren anne beslenmesi özeldir. Bu dönemde beslenme hem annenin kendi sağlığı,hem de bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Maalesef emziren annelerin nasıl beslenecekleri konusunda kafaları karışık, bu konuda detaylı bilgi almak isteyen anneler hangi birime başvuracaklarını bilmiyorlar, kulaktan duyma veya internette bilimsel kaynağı belli olmayan, hatta ticari olabilen site ve yazılardan öğrendikleri yanlış uygulamaları uygulayabiliyor.

Gerçek şu ki;

Anne sütünün besin içeriği bebeği korumayı ön plana alarak diyetten az etkilenir.

Süt yapımını artırmanın en temel, olmazsa olmaz yol;

  1. Doğru teknikle emzirme
  2. Sık aralıklarla emzirme
  3. Bebeğin emerek memeyi boşaltılması
  4. Annenin kendine güvenmesi
  5. Annenin istirahat etmesidir…

Bu önemli 5 maddeyi gerçekleştirdikten sonra beslenme devreye gire. Belirttiğim gibi öncelikle yukarıda saydığım 5 uygulamayı gerçekleştiremediyseniz ne yerseniz yiyin sütünüzün miktarını ve kalitesini artıramayabilirsiniz.

Emziren anne beslenmesinde çeşitlilik önemlidir. Temel olarak süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, yumurta gibi hayvansal gıdalar, kuru baklagiller, mevsimlik taze sebze ve meyveler ve tahıllar gibi tüm gruplar ve alt gruplardan vitamin içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir.

Sağlıklı beslenen, kilosu normal anneye ekstra enerji desteğine gerek yoktur. Toplumuzda sık duyduğumuzun aksine yani; anne emziriyor diye iki kişilik yemesine gerek yok! Sadece annenin beslenmesi yetersiz ise güç ve enerji kazanmak için anne daha fazla yemek yemelidir.

İskenderun Devlet Hastanesi’nde Laktasyon Polikliniğimizde halkımıza 6 aydır hizmet veriyoruz. Bu süreçte bizim deneyimlediğimiz ve özellikle emziren annelerden aldığımız geribildirimler ile geliştirdiğimiz anne sütünü artıran besinleri paylaşmak istiyorum. Bu besinlerden herhangi biri bir annede sütü artırırken başka bir anne aynı besin ile sütünde bir artış görmediğini belirtebiliyor. Yani hangi besinin hangi annede işe yarayacağını tam olarak bilemiyoruz. Temel olarak tüm görüştüğümüz annelerden geri dönüşlerle oluşturduğumuz liste ise ;

Emzirme öncesi ve sonrası 1 bardak su içilmesine ilaveten;

* KAYNAR ( Günde 1 büyük bardağı geçemeyecek şekilde )

* BULGUR PİLAVI ve BULGUR İLE YAPILAN DİĞER YEMEKLER

* TAHİN-PEKMEZ

* KURU ÜZÜM

* KEFİR; en çok önerdiğimiz ve en güzel sonuçlar aldığımız besin, tatlandırıcısız sade KEFİR

* ALERİJİSİ YOK İSE GÜNDE 1 YUMURTA(Seviliyorsa tereyağında)

* REZENE ÇAYI ( Günde 1 bardağı geçemeyecek şekilde )

* ISIRGAN OTU ÇAYI ( Günde 1 bardağı geçemeyecek şekilde )

* MEVSİMLİK BAMYA YEMEĞİ

* MEYVE KOMPOSTOLARI

Haftaya köşemde sizinle emzirme döneminde dikkatli tüketilmesi veya kaçınılması gereken besinleri paylaşacağım. İyi Haftalar Dilerim…

Emzirme döneminde beslenme ile ilgili sorularınız için, İskenderun Devlet Hastanesi Yeni Bina zemin kattaki Emzirme Polikliniğimize gelebilir, bizi arayabilirsiniz.

Randevu almak için: 03266182424 dahili kod: 3204

 

Bir cevap yazın