Seçimler iptal mi?

24 Haziran seçimlerine günler kala seçimin yapılıp yapılamayacağıyla ilgili bütün gözler Anayasa Mahkemesi(AYM)’ne çevrildi. AYM,  TBMM’de yasalaşan 26 Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) seçim güvenliğiyle ilgili bölümde CHP’nin iptal ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açtığı davayı yarın esastan görüşecek.  Yüksek Seçim Kurulu’nun 144 bin seçmeni taşıma kararının da dayanağı olan yasayla ilgili AYM’nin vereceği karar, 24 Haziran seçimlerini de yakından ilgilendirdiği için kritik bir önem taşıyacak. Anayasa Mahkemesi’nden CHP’nin iptal isteminin reddi yönünde bir karar çıkarsa, seçimlerin önünde hiçbir engel kalmayacak ve 24 Haziran’da sandık milletin önüne gelecek. Ancak AYM, CHP’nin iptal istemini yerinde bulur ve bazı maddelerin iptali yönünde karar verirse, düzenlemenin yeniden yapılması için süreç isteyebilecek. Bu da seçim tarihini etkileyebilecek.

24 Haziran’daki çifte seçim öncesi kritik önem taşıyan başvuruda iptali istenen maddeler şöyle:

Aynı binada oturan seçmenlerin, hane bütünlüklerinin korunması ve aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla farklı sandık bölgelerine kaydedilebilmesi.

Seçim güvenliği açısından gerekli görülmesi durumunda vali veya il seçim kurulu başkanının oy verme gününden en geç bir ay önce talepte bulunması halinde, o yerdeki sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınması, sandık bölgelerinin birleştirilmesi, muhtarlık seçimleri hariç olmak üzere seçim bölgelerinin birleştirilmesi ile seçmen listelerinin karma şekilde düzenlenmesi.

Sandık çevresinde cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar hakkında seçmenlerin ihbarı üzerine gerekli yasal işlem yapılmasını düzenleyen maddeye eklenen ‘seçmenlerin ihbarı’ ibaresi.

Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarfların geçerli sayılması.

 

 

 

Bir cevap yazın