Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren müzelerin koleksiyonlarında, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan 3 milyon 331 bin 359 eser arasında Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen “Yakto ve Thalassa Mozaikleri”, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenen “Çingene Kız” ile Şanlıurfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde sergilenmekte olan “Orpheus Mozaiği” dünyaca üne sahip nadide eserlerin başında yer alıyor.
Kalkolitik, Eski Tunç Çağları ve Asur Ticaret Kolonileri dönemlerine ait eserlerin sergilendiği müzelerden en önemlileri arasında yer alan Hatay Arkeoloji Müzesi’nde ayrıca Helenistik, Roma ve Doğu Roma kültürünün öne çıkan, dönemin yaşam biçimi, mimarisi ve sanatsal yaklaşımı hakkında bilgiler veren mozaiklerin en iyi örnekleri de sergileniyor.
Yokto Mozaiği hakkında
“Üç bölümden meydana gelen Yakto Mozaiği’nin ortasında MEGALOPSYKHIA (Büyük Ruh) figürü, çevresinde ise avcılar yer almaktadır. Mozaiğin dış bordüründe ise Antakya’nın günlük hayatı ve mimari yapısı tasvir edilmektedir.”
Thalassa Mozaiği hakkında
Thalassa (Θάλασσα, “deniz”), Yunan mitolojisinde denizin, özellikle de Akdeniz’in kişileşmişi olan eski bir tanrıçadır. Mitolojinin sonraki evrelerinde Pontos-Thalassa çifti, yerini antropomorfik (insan-biçimli) Poseidon-Amphitrite çiftine bırakmıştır. Mitolojiye göre balıklar, Thalassa’nın denizin eril kişileşmesi olan Pontos ile birleşmesinden meydana gelmişlerdir. Roma dönemine ait mozaiklerde Thalassa da Pontos gibi, başında yengeç kıskacından birer boynuzla tasvir edilir. Şerit gibi uzun deniz yosunlarına sarınmış olarak ve sadece belinden yukarısı gözükecek şekilde, denizden hafifçe çıkmıştır, elinde de bir kayık küreği tutmaktadır. Thalassa, gece tanrıçası Nyx’in çocuklarından Aether ile Hemera’nın kızlarıdır. Thalatta veya Thalath isimleriyle de geçer.