Vakıf kuran kadınlar konuşuldu

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Hatay Şubesi ve Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)’nda düzenlenen ‘Tarihte Vakıf Kuran Kadınlar’ adlı konferans yoğun ilgi gördü.

Konferansa; İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Terzi, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, Osmanlı Arşivleri Araştırmacısı M. Akif Terzi, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, İskenderun Ortodoks Kiliseleri Vakıf Başkanı Can Teymur ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın ev sahibi KADEM Hatay Şube Başkanı Selma Tunç, yaptığı açılış konuşmasında KADEM’in aynı zamanda vakıf olarak da faaliyet gösterdiğini ve vakıf hizmetlerinin en önemlisinin de öğrenci yurtları olduğunu belirterek, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan KADEM yurtlarında öğrencilere huzurlu ve güvenli ortamlarda yaşam alanları sunduklarını ifade etti.

Hatay’daki vakıf çalışmaları ile ilgili katılımcılara bilgiler veren Vakıflar Hatay Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran ise, Hatay’daki vakıf kültür varlıklarından birçoğunun restore edildiğini ve bazılarının onarım çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Osmanlı Arşivi araştırmaları ile son dönemlerde başarılı çalışmalara imza atan Mehmet Akif Terzi ise, Payas’ta bulunan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin hangi şartlarda kurulduğunu ayrıntılarıyla anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Terzi de ‘Vakıf Kuran Kadınlar ve Bezmiâlem Valide Sultan’ konulu konferansı ile katılımcılara bilgiler verdi.

Konuşmasında, padişah II. Mahmud’un ikinci eşi ve padişah Abdülmecid’in annesi olan Bezmialem Valide Sultan’ın günümüze bıraktığı birçok eserden ve kadınların haklarına sahip çıkmasından dolayı Osmanlı tarihinin en tanınmış sultanlarından birisi olduğuna vurgu yaparak, vakıf kuran kadınlar hakkında bilgiler verdi.

Konferans sonunda Prof. Dr. Arzu Terzi, okurlarına kitaplarını imzalarken, KADEM Hatay Şube Başkanı Selma Tunç ve İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk de katılımcılara plaket takdiminde bulundu.

 

Bir cevap yazın