Bugün Hıdırellez

Hızır Aleyhisselam ve İlyas Peygamberin yeryüzünde buluştukları gün olduğuna inanılan Hıdrellez, bu gece kutlanacak. Halk arasında kabul edilen inanışa göre, Hızır karaların ve havanın, İlyas ise denizlerin, suların hakimidir ve bu ikisi biraya geldiğinde, insanların dileklerini gerçekleştirdiklerine, bereket, huzur, şifa dağıttıklarına inanılır.

Hızır, yaygın bir inanca göre de, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu kişidir.

5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece olarak bilinen Hıdırellez her yerde farklı ritüellerle kutlanırken, İskenderun’da da gül ağacında dilek kağıtları asmanın dışında, binlerce kişi Aziz Marcircos Kilisesi’ne akın edip kağıtlara yazdıkları dileklerini kiliseye bırakacak, mumlar yakıp dualar edecek, kimisi de dua ve dileklerinin kabul olduğuna inanılan dilek taşına madeni para yapıştırarak bugün günü bayram tadında kutlayacak. Bazı vatandaşlar ise gül ağaçlarına astıkları dilek  kağıtlarını denize atacak.

 

Bir cevap yazın