Hatay’ın kültürel mirası yeniden hayat buldu

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, Vakıflar Haftası dolayısıyla Antakya Habib-i Neccar Vakıf Kültür Konakları Meryemce Kahvaltı Bahçesi’nde düzenlediği toplantıda son 15 yılda il genelinde 48 kültür varlığının onarıldığını açıkladı.

7-12 Mayıs tarihleri arasında vakıf ruhunu yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla her yıl farklı bir tema ile kutlanan Vakıf Haftası’nın bu yıl “Vakıf Kuran Kadınlar” temasıyla kutlanacağını söyleyen Yıldıran, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Bayezid-i Bistami Türbesi, Habibi Neccar Camii, Antakya Ulu Camii, Belen Kanuni Sultan Süleyman Cami ve Kervansarayı başta olmak üzere 48’inin onarım çalışmalarının tamamlandığını, birçok caminin ise onarım çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.

Açılışı Cumhurbaşkanı yapacak

Hatay’da son bir içerisinde onarımını tamamlanan kültürel varlıkların 8 Mayıs Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı canlı bağlantıyla açılışlarının yapılacağını söyleyen Yıldıran, “Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bizler, sorumluluk alanımız olan Hatay ve Osmaniye illerinde, vakıf yoluyla vücuda gelmiş kültür varlıklarının vakfedenin iradesine uygun bir şekilde projelendirme ve onarım çalışmalarını sürdürmekteyiz. Bölge Müdürlüğümüz, son 15 yılda Hatay’da 48 kültür varlığının yanısıra, Osmaniye’de de 6 vakıf kültür varlığından 4’ünün onarımını tamamladı. Son bir yıl içinde ise Antakya’da Habibi Neccar Camisi ve Türbesi, Habib-i Neccar Vakıf Kültür Konakları, Mahremiye Camisi, Meydan Camisi, Halil Ağa Camisi, Hünkar Mescidi, Samandağ Terzi Mehmet Camisi, Arsuz Mar Yuhanna Kilisesi, Reyhanlı Yenişehir Camisi, Yayladağı Rum Ortodoks Kilisesi, Kahramanmaraş Şeyh Müslüm Camisi ve Saraçhane Camisi’nin eserlerinin onarımları tamamlanmış ve hizmete açılmıştır” dedi.

Kuğupark ve Vakıfpark Evleri tamam

Onarım ve proje çalışmalarının yanı sıra, bölge müdürlüğü idaresinde bulunan vakıflara ait gayrimenkullerin kat karşılığı yöntemiyle de değerlendirildiğini anlatan Mehmet Yıldıran, “Gayrimenkullerimizi, yapım karşılığı ve restorasyon karşılığı uzun süreli kiralama ya da kat karşılığı modeliyle değerlendirerek, daha fazla gelir elde etmeye yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir. Bu kapsamda son bir yıl içinde kat karşılığı yöntemiyle Arsuz Karaağaç’ta Kuğupark ve Vakıfpark Evlerini ve yap-işlet- devret modeliyle Antakya’da bir özel okulun yapımı da tamamlanmıştır” şeklinde konuştu.

 

Bir cevap yazın