Çiçek Festivali, EXPO2021’in ev sahibi olmadan olmaz!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, katıldığı Bayındır 21. Uluslararası Çiçek Festivali’nde EXPO 2021’e ev sahipliği yapacak olan Hatay’ın tıbbi ve aromatik bitkileri ile çiçek çeşitliliğini tanıtma fırsatı buldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayındır Belediyesi evsahipliğinde ulusal ve uluslararası ziyaretçilerin ilgilisini çeken festivale  “Onur Konuğu İl Hatay’, “Onur Konuğu İlçe de Tekirdağ Süleymaniye katıldı.

Gerçekleştirilen açılışa, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Öztürk, BAYÇİKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve parti yöneticileri katılım gösterdi.

 “3Ç” formülü

Festivalin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülkeyken, bugün tarım ürünü ithal eden bir ülkeye dönüştüğünü belirterek, bu sıkıntının çözümü için yerel yönetimler ile merkezi hükümetin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Bir kentin sanayisinden,  hizmet sektörüne, kültür sanatından turizmine, ticaretine  kadar geliştirmek ve kalkındırmak gerektiğini ifade eden Kocaoğlu, “İzmir 8 yılda dünyada sadece 12 gelişmiş ülkenin sahip olduğu ‘3A’ notunu almayı başardı. Doğru durursanız, kaçakları önlerseniz, ‘Çaldırma’, ‘Çalma’, ‘Çalış’ olarak belirlediğimiz ‘3 Ç’ formülü ile yolunuza devam ederseniz, başarılı olursunuz.  Başarmak için azimle,  kararlıkla yola çıktık;  yolumuza devam edeceğiz. Bu kentte tarım ve hayvancılık kalkınmazsa, çiftçi ayağa kalkmazsa kimse ayağa kalkamaz. Çünkü bu kentte,  bu coğrafyada tarımda ve hayvancılıkta  7 – 8 bin yılın birikimi var. Akla ve bilime inanan,  ‘Gel birlikte şunu yapacağız’ dediğimiz zaman tereddütsüz gelen aydın kafalı çiftçilerimiz ve kooperatiflerimiz var. Şimdi iyi tarım, organik tarım uygulamaları arkasından pazarlama, paketleme, soğuk hava tesisleri ile topyekun olarak kooperatiflerimizle yolumuza devam edeceğiz. Kim derdi ki, Ödemiş Bademli Kooperatifi Azerbaycan’dan toprak kiralayıp fidan üretecek?  Kazakistan’da da aynı şeyi yapıp fidan satacak.  Kim derdi ki Bayındır Hollanda’ya, çiçeğin merkezine çiçek satacak?” dedi.

Hatay, İzmir’i örnek aldı

Festivalin onur konuğu olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise, Bayındır ile Hatay’ın kaderlerinin ortak olduğunu belirterek, Hatay’da 3 bine yakın çiçek çeşidi ile 850 civarında tıbbi aromatik bitkinin bulunduğunu söyledi.

Bayındır’da hayata geçen modeli örnek aldıklarını ve kooperatif kurduklarını anlatan Başkan Savaş, Hollanda ve Avrupa’ya çiçek ihraç etmek istediklerini belirterek, EXPO 2021 hazırlıklarını ve çiçek üretiminde geldikleri noktayı anlattı.

 

 

Bir cevap yazın