Mutlaka kontrol edin!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2018 yılı seçimleri için adaylık başvuru tarihleri ve seçmen sandığı sorgulama sistemi ile ilgili takvimi netleştirdi. Bu kapsamda YSK; 24 Haziran 2018 yılı seçimleri için, Cumhurbaşkanı adayı gösterme tarihini 4 – 9 Mayıs olarak belirledi.

“Seçmen listeleri 2 Mayıs’ta askıda”

Yüksek Seçim Kurulu, yurt içi ve yurt dışı seçmen listelerini askıya çıkacağı tarihleri de netleştirirken, buna göre listeler 2-12 Mayıs tarihleri arasında askıda kalacak.  Bu kapsamda, yerleşim yeri değişikliği nedeniyle seçim çevresi değişen ilçe seçim kurullarınca, güncelleştirme ve muhtarlık bölgesi askı listelerinin düzenlenmesi ile sandıkların numaralandırılması işlemleri, yeni durum ve esas alınarak yapılacak.

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nce 30 Nisan’dan önce; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden oy verme günü itibarıyla 18 yaşını dolduracak olan ve geçerli yerleşim yeri adresine sahip Türk vatandaşlarına ait bilgiler alınacak.

Sandık seçmen listelerinin kesinleşmesinin ardından sonra seçmen bilgi kağıtlarının hazırlanması ve dağıtılması işlemine 30 Mayıs Çarşamba günü başlanacak. Dağıtım işi en geç 17 Haziran Pazar akşamına kadar bitirilecek.  Muhtarlık Bölgesi Seçmen askı listelerini https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp adresinde sorgulayarak kontrollerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

“Yurt dışındaki seçmenler ne zaman oy kullanabilecek?”

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan YSK kararında, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı seçmenlerin gümrük kapılarında 7 Haziran Perşembe’den 24 Haziran Pazar’a kadar, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda ise 30 Haziran Cumartesi’den 8 Temmuz Pazar’a kadar oy kullanabilecekleri belirtildi.

Ayrıca Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı vatandaşlar, bulundukları ülkede oy kullanma tarihleri ve gün sayısı farklılık göstermekle birlikte, ilk tur için 7-19 Haziran, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda ise 30 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde oy kullanabilecek.

 

 

Bir cevap yazın