Hem veryansın etti, hem HADO’yu müjdeledi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay ve gündeme dair çarpıcı açıklamalar yaptığı televizyon programında, iktidar partisinin büyükşehir meclis üyelerine veryansın etti. Ak Partili meclis üyelerinin 4 yıldır intikam duygusuyla hareket ettiklerini ve Hatay’a zarar verdiklerini söyleyen Başkan Savaş, engellemelerin ise sonuçsuz kaldığını dile getirdi.

482 milyon devredilmiş borç yükü ve hizmetlerin engellenmesine rağmen dört yıllık süreçte 500 milyonluk yatırım yaptıklarını dile getiren Başkan Savaş, Hatay Deniz Otobüsleri Projesi(HADO) kapsamında aldıkları deniz otobüsünün 1 hafta içinde İskenderun sularında yerini alacağını da müjdeledi.

Başkan Savaş, HADO konusundaki çalışmalarının kent turizmi ve ekonomisi için elzem olduğunu ve bu konuda da engellemelerle karşılaştıklarını belirtirken, 2021 yılında gerçekleşecek EXPO için 2 tane profesyonel firmayla görüşme halinde olduklarını, anlaşmaları halinde de Hatay’da yetişen bitkilerin her gün Avrupa’ya taşınacağını ifade etti.

Tüm olumsuzluklara rağmen EXPO’yu ve HADO’yu layıkıyla yapacaklarını ve kent gastronomisini zirveye çıkaracaklarını sözlerine ekleyen Lütfü Savaş, kent ekonomisini yukarıya çekeceklerine olan inancını yineledi.

“Hizmet etmeye geldiklerini unutuyorlar”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinin zor bir görev olduğunun altını çizen Başkan Savaş, “Hep şunu söylüyorum; Bu coğrafyada Ortadoğu’daki sıkıntılar içerisinde belediye başkanlığı çok zor. Ama bizim kazancımız; buradaki insanlarımızın sağduyulu olması ve birbirlerine karşı sevgiyle bakabilmesidir. Bu coğrafyadaki belediye başkanı hem adaletli davranmalı, hem de tüm etnik köken ile tüm siyasi görüşlere eşit yaklaşmalıdır. Bunu yapabilen bir belediye başkanı ancak bu işi layıkıyla yapıyor diyebiliriz. Çünkü güvenin olmadığı bir yerde hiçbir şey yapamazsınız. Büyükşehir meclisinde mevcut iktidar partisinin meclis üyelerinin çoğunluğu ve muhalefeti var. İstedikleri kararı çıkartabiliyorlar. Hemşehrilerim olağanüstü şartlarda yanımızda durdular. Mevcut iktidar da yönetmeye alışmış olduğu için bize nasip olan belediye başkanlığı görevine alışamadılar. Hizmet etmeye geldiklerini unutarak 4 yıldır intikam duygusuyla Hatay’a zarar verdiler. Hatay Halkı onlara hizmet etmeleri için oy verdi, ‘Hatay meclisini durdurun, Hatay’ın gelişimine engel olun’ diye oy vermedi” dedi.

Hizmetlerin yüzde 80’i tamam

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin borç batağına olduğu söylentilerine de cevap veren Başkan Savaş, “Büyükşehir Belediyesi kurulduktan bu yana bize toplam 482 milyon devredilmiş borç bırakılmış.. Biz bunun 276 milyonunu ödemişiz. Ayrıca biz 2016 yılına kadar da hiç borçlanma yapmamışız ve bu dönemde de 108 milyon borç ödemişiz. Buna rağmen de hizmetlerimizin yüzde 80’ini tamamlamışız. Bu borç olmazsa yüzde 100’ünü gerçekleştireceğiz. HATSU’ya da 564 milyon borç kalmış bunun 227 milyonunu ödemişiz. Şu anda büyükşehir belediyesine devredilen toplam borç 304 milyon 785 bin, 425 milyon da bizim borçlanmamız var. Yani toplamda 730 milyon borcumuz var. Zaten bizi 1 milyara yakın borçla bıraktılar. Ama buna rağmen Hatay Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar 500 milyonluk yatırım yapmış. HBB’nin borç batağına olduğunu söyleyen zihniyetlere şunu söylemek istiyorum; HBB olarak 4,5 milyonluk mal satmışız ve 150 milyonluk kredi almışız. 2016 yılına kadarki toplam sermayemiz 580 milyon. Bu paranın yüzde 43’ünü yatırıma dönüştürmüşüz. Yatırım açısından birçok ilden çok daha iyi ve daha tutumlu durumdayız. Kimse Hatay Halkı’nı kandırmaya çalışmasın. 16 yılda yapılanlar bir tarafta 4 yıllık hizmetler bir tarafta. Erzin ve Altınözü yıllardır iktidar partisinde ama içme suyu şebekesini, altyapısını, yollarını ve köprülerini biz yaptık. Altınözü’nün 17 köyü susuzluktan kırılıyordu. Bu köylerin ishale hatlarını da biz yaptık. Tüm bu borç yüküne rağmen samimiyetle hizmet yapıyoruz. Bunun en büyük sebebi de şudur, biz çalmıyoruz, çaldırmıyoruz” şeklinde konuştu.

“24 Haziran’da halk gerekli cevabı verecek”

250 milyon liralık borçlanma yetkisini bu ay da Meclis’e taşıyacağını belirten Başkan Savaş, “Meclis’te çoğunluğa sahip olan arkadaşlar Dörtyol’un içme suyu şebekesi çalışmamız için, Arsuz ve Samandağ’ın da kanalizasyon çalışmaları için alacağımız krediye ‘Hayır’ dedi. Kentin belli noktalarına otobüs almak için krediye başvurduk. Aynı arkadaşlar buna da ‘Hayır’ dedi. Hatay Halkı bunları hak etmedi. Ama inanıyorum ki 24 Haziran’da hemşehrilerimiz bu yapılanlara gerekli cevabı verecektir” dedi.

Hedef; 1 milyon turist

EXPO, gastronomi ve fuarcılık konusunda çok ciddi adımlar atacaklarını da vurgulayan Başkan Savaş, “Kitap fuarları, yapı ve inşaat fuarları halkımız tarafından büyük ilgi görüyor ve katılımcı esnaflarımızda bundan oldukça memnun. Fuar alanımız gün geçtikçe büyüyecek ve kalıcı olacak gibi görünüyor. Kentimizde ciddi bir potansiyel var. Bu konuda atacağımız adımlarla ekonomimizi de tatmin edici bir konuma getireceğiz. Yapacağımız organizasyonlarla kentimizde yılda bir milyon turist ağırlamayı hedefliyoruz. Mutfağımız ve zengin çiçek çeşidimizin de tanıtımını yapacak, HADO ile bu değerlerimizi ulusal pazarlarda sunacağız” şeklinde konuştu.

İmzalar yerine ulaştı

“Hatay Halkı hakkını istiyor” isimli teşvik kampanyası kapsamında toplanan imzaları yetkililere ulaştırdıklarını da anlatan Başkan Savaş, konuyla ilgili sanayi bakanı ve kalkınma bakanından cevap beklediklerini söyledi.

Bir cevap yazın